Nekter de ansatte å røyke i pausene

IKKE RØYK PÅ ARBEID: Maria Kirkesjord (t.h.) måtte si farvel til røyk på arbeid på mandag, mens Maiken Toftaker er ikke-røker.

IKKE RØYK PÅ ARBEID: Maria Kirkesjord (t.h.) måtte si farvel til røyk på arbeid på mandag, mens Maiken Toftaker er ikke-røker. Foto: Stein Wilhelmsen (Nordlys)

Fra mandag av ble det innført forbud mot røyking i arbeidstiden for kommunalt ansatte i Målselv.

05.09.14 08:27

MOEN I MÅLSELV (Nordlys): Maria Kirkesjord (29) har selv røykt siden hun var 16, og har i mange år av og til nytt en røyk i pausene under jobben sin ved Målselv syke- og aldershjem. Men fra mandag var det brått slutt på dette.

– Dette har vi røykere jo visst om i lang tid ville komme, men det blir jo likevel en bit det vil ta ei stund før man har vent seg til, sier hun til Nordlys.

– Må bare godta forbudet

– Røykepausene har blitt tatt utenfor når det passet, for eksempel når alle pasientene var stelt, og det gikk greit med en pause.

– Nå er det slutt på dette, og det får jeg jo bare innrette meg etter.

Maria sier at hun har forståelse for røykeforbudet, men at det nok vil ta en stund før hun venner seg til at de vanlige røykepausene ikke vil være her.

-Vi er jo klare over at de eldre som er her får lov til å røyke inne på sine egne rom, men det er jo noe helt annet. Det er her de bor og betaler for oppholdet her, så det skulle bare mangle at de ikke får lov å røyke hvis de ønsker det.

– For meg betyr det nye forbudet ikke noe, jeg har for øvrig aldri vært plaget av at noen av de ansatte har tatt turer ut for å røyke, sier Maiken Toftaker.

KLAR BESKJED: Ikke tillatt å røyke ved Målselv syke- og aldershjem fra nå av for de ansatte. Foto: Stein Wilhelmsen (Nordlys)

Ja til røyk for de eldre

Enhetsleder Elin Aas ved Målselv syke- og aldershjem sier til Nordlys at beboere som røyker ikke vil bli nektet det selv om det nå er innført røykeforbud for ansatte i Målselv kommune.

– For dem som flytter inn her blir dette deres hjem. Hit kommer eldre som kanskje har røykt hele sitt liv, og da vil vi ikke nekte dem å røyke på sine egne rom. For oss er det viktig å ivareta behovene til hver enkelt, også når det gjelder dette med røyking.

– Vi har heller ingen intensjoner med å sette i gang en avvenning av disse. Aas forteller at det i dag er totalt 51 beboere ved MSAH, og at noen av dem røyker.

Noen slutter

– Det hender faktisk at noen av beboerne slutter å røyke etter at de er kommet hit, men det er ikke som følge av at vi har nektet dem å røyke her.

Ordfører Helene Rognli sier til Nordlys at overgangen til røykestoppen har gått smertefritt.

– Dette har jo vært kjent, og frustrasjonen som kom har nok lagt seg nå, sier Rognli.

Les flere saker hos Nordlys.no


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.