Nekter for å ha drept samboeren

Foto: Hansen, Tor Aage (NTB scanpix)

Mannen som er dømt for å ha drept sin samboer på Orkanger i fjor, erklærte seg ikke skyldig da ankesaken begynte i Frostating lagmannsrett mandag.

25.02.13 15:25

Trondheim (NTB-Lars M. Hjorthol): Sør-Trøndelag tingrett dømte i desember den 42 år gamle mannen til 16 års fengsel for å ha kvalt og drept sin samboer Hege Opøien, og deretter tent på huset paret bodde i for å skjule drapet.

Tiltalte nekter straffskyld, og har forklart at han ikke rakk å varsle samboeren før brannen utviklet seg. Men han fikk parets to felles barn ut av huset da det begynte å brenne tidlig om morgenen 23. juni i fjor.

Men Sør-Trøndelag tingrett mente det var hevet over tvil at 42-åringen kvalte sin samboer. Drapsmotivet var trolig sjalusi, mente tingretten.

Død da brannen startet
Obduksjonsrapporten kunne ikke påvise drapsårsaken, men den viste at hun var død da brannen startet. Det ble ikke funnet sot i luftveiene.

Den manglende dødsårsaken blir et viktig punkt i saken.

– Obduksjonsrapporten kunne ikke fastslå dødsårsak. Vi vet ikke engang om det foreligger et drap, sier 42-åringens forsvarer John Christian Elden til NTB:

Hege Opøien var på jubileumsfest med gamle skolekamerater kvelden før. Hun kom hjem litt over fem om morgenen. To timer etterpå sto boligen i brann. Da var Hege Opøien allerede død, fastslo tingretten.

Lydopptak
Et lydopptak på hennes mors telefonsvarer er et annet sentralt bevis i saken. Hege Opøien ringte sin mor like etter at hun kom hjem. Moren rakk ikke å ta telefonen, og den koblet seg på telefonsvar. På opptaket høres en mannsstemme som, dels på engelsk, dels på fransk, blant annet sier «hore ... dere skal dø».

Tiltalte hevder det ikke er hans stemme som høres på opptaket.

Bevisene og vitnene i saken blir de samme som i tingretten, opplyser aktor i saken, statsadvokat Per Morten Schjetne, til NTB.

Den drapsdømte mannen kom til Norge fra Marokko i 2000 og fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2004. Han søkte så om familiegjenforening, etter at han hadde fått to barn med Hege Opøien.

Det er satt av sju dager til ankesaken i Frostating lagmannsrett. Dommer i saken er lagdommer Sverre Erik Jebens. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.