*Nettavisen* Nyheter.

Nekter for at boken er løgn

Foto: Heiko Junge, SCANPIX

Liza Marklund beklager at boken «På flukt» er beskrevet som sann, men sier at den ikke er basert på løgn.

(SIDE2:) Liza Marklunds bok «Gömda. En sann historia», eller «På flukt» som den heter på norsk, har den siste tiden fått stor oppmerksomhet i Sverige.

- Hendelser som aldri har hendt
I en ny bok, «Mia - Sanningen om Gömda», kritiserer journalist Monica Antonsson boken. På grunn av undertittelen «En sann historia» har det nemlig vært flere som trodde dette var nettopp en sann historie.

Men Antonsson trekker fram flere hendelser i boken som ikke er sanne.

- Det er mange alvorlige hendelser i «Gömda», som overfall, voldtekter og så videre, som aldri har hendt, skriver Antonsson.

Les mer på Aftonbladet

Klargjør noen fakta
Boken handler om Maria Eriksson som blir mishandlet av sin libanesiske kjæreste. Kjæresten prøver også å kidnappe datteren Emma. Da Maria treffer en ny mann, føler hun seg tvunget til å flykte fra Sverige.

I helgen slo Marklund tilbake mot påstandene. På nettsiden Newsmill.se forsvarer hun seg.

- Ettersom det råder en del misoppfatninger og feiltolkninger i diskusjonen, vil jeg klargjøre noen avgjørende fakta, skriver hun.

Anonym forteller
Da hun begynte å jobbe med «På flukt» i 1993, hadde hun skrevet flere journalistiske tekster om vold mot kvinner. Fordi formatet krevde at hun måtte fatte seg i korthet og at hun måtte være objektiv, ville hun prøve å se saken fra en annen side.

- Sammen med en kvinne som jeg valgte å kalle Maria Eriksson skrev jeg altså en dokumentarisk roman, hvilket er så langt fra en journalistisk tekst som man bare kan komme, skriver hun.

Fortellerstemmen er anonymisert, men det er hele tiden denne kvinnens erfaringer som blir omtalt.

- Piratförlaget har alltid solgt inn boken til bokhandelen som et skjønnlitterært verk, aldri som en biografi eller en reportasjebok. Bransjen har også alltid behandlet begge bøkene som dokumentarromaner, skriver hun.

«Bygger på en sann historie»
Undertittelen er altså «En sann historia». Hun mener det ville vært mer korrekt å skrive «Bygger på en sann historie».

Marklund påpeker at det er sant at kvinnen ble mishandlet av mannen, og at han senere ble dømt for dette. Kvinnen og hennes nye mann skal også ha blitt anbefalt å forlate hjemstedet.

- Tross dette påstår Monica Antonsson at «Gömda» og «Asyl» bygger på løgner fra begynnelse til slutt. Hun hevder at jeg enten lyver eller har blitt grunnlurt av Maria Eriksson. For meg er hele denne situasjonen helt bisarr, skriver hun.

Les hele teksten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.