*Nettavisen* Nyheter.

Nekter for skatte-sjokk i nord

Foto: Vegard Grøtt /Scanpix

Stor uenighet i departementene om økte milliardavgifter for Bodø og Tromsø.

21.01.14 14:55

Regjeringen med finansminister Siv Jensen mener næringslivet i Bodø og Tromsø må betale flere milliarder kroner i økt arbeidsgiveravgift. Dette skriver Avisa Nordland.

I et internt notat fra forhandlingene om nye satser for arbeidsgiveravgift fremgår det at næringslivet i Bodø og Tromsø bør få økt sin arbeidsgiveravgift fra 7,9 til 14,1 prosent.

I notatet står det blant annet følgende:

«I møte mellom Bodø og KMD fremgikk det at Finansdepartementet og KMD var svært uenig mht. Norges forhandlingsposisjon overfor ESA. Finansdepartementet viste til at Bodø og Tromsø har vekst og interesserte seg lite for at denne i hovedsak finner sted i offentlig sektor. For Finansdepartementet synes det som at saken utelukkende dreier seg om et kortsiktig provenyspørsmål i et statsbudsjettperspektiv.

Finansdepartementet og KMD oppnådde imidlertid et kompromiss om Norges notifiseringsutgangspunkt overfor ESA.»

Milliarder
Bare i Bodø kan det bety at finansminister Siv Jensen (FrP) kan hente inn rundt 700 millioner kroner i ekstra avgift, dersom Finansdepartementet får bestemme.

Beløpet for Tromsø er trolig godt over en milliard kroner i året.

- Dette er også det vi har hørt, sier leder i Bodø Arbeiderparti, Ida Pinnerød om de pågående drøftingene mellom berørte kommuner, regjeringen og ESA i Brussel.

Hun kaller det svært dramatisk om regjeringen gir de to nordnorske byene en slik historisk skattesmell.

Notatet Avisa Nordland har fått tilgang til stammer fra Bodø kommune sine forhandlinger med Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), ESA og ulike møter som er avholdt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Avisa Nordland

Notatet omhandler blant annet at Finansdepartmentet ikke er enige med Kommunal- og moderniseringsdepartementet om betydningen av redusert arbeidsgiveravgift i Nord-Norge og spesielt Bodø og Tromsø som anses som vekstområder.

KRD har tradisjonelt arbeidet for å opprettholde regimet med differensierte satser i hele landet.

- Stemmer ikke
Europakommisjonens nye regionalstøtteretningslinjer åpner for at det skal kunne gis driftsstøtte og følgelig at ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift kan fortsette i perioden 2014-2020.

Den normale satsen for arbeidsgiveravgift er 14,1%, satsen for Nord-Norge er 5,1%, med unntak av Nord-Troms og Finnmark som har 0%.

Satsen for Bodø og Tromsø er 7,9%.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepertamentet svarer følgende til ANs opplysninger om skatteøkning i nord:

- Regjeringen vil arbeide for et geografisk virkeområde på minst samme nivå om i dag, som inkluderer hele Nord-Norge. Informasjonen AP lokalt mener å ha, stemmer derfor ikke.

Statsministerens kontor kontaktet AN da saken ble omtalt i flere medier i Norge tirsdag.

Dette sier statsministerens kontor
Statssekretær Julie Brodtkorb hos statsministernes kontor ønsker ikke å kommentere spørsmålet om hvorfor det er uenighet mellom Finansdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

AN viser til at det er stor uenighet, ifølge det interne notatet fra Bodø kommune.

- Det vi vil kommentere er at regjeringen lover å jobbe for den samme geografiske område for differnesiert arbeidsgiveravgift som i dag. I det inngår hele Nord-Norge, sier Brodtkorb til AN.

Statsministerens kontor vil ikke at flere enn de som har lest ANs sak skal tro at regjeringen ikke gjør noe for Nord-Norges to største byer.

Brodtkorb vil ikke kommentere aktuelle prosentsatser, men viser til statsekretær Jardar Jensen i KMD.

Jensen er på reise og AN har ikke lyktes å komme i kontakt med ham.

Rystet
Etter det AN erfarer akter regjeringen å sende KMD til Brüssel og ESA med et forslag om at Nord-Norge, unntatt Nord-Troms og Finnmark, skal ha satsen 5,1 prosent. I Nord-Troms og Fiinnmark er satsen i dag null.

Men det som skal ha rystet forhandlingsposisjonen nå er at ESA er kjent med at regjeringens tyngste departement, Finansdepartementet, er svært uenig med KMD og spesielt i forhold til Bodø og Tromsø.

Det er også dette som helt klart fremgår i notatet fra Bodø kommune.

Les flere saker fra Avisa Nordland her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.