Gå til sidens hovedinnhold

Nekter hunden din dette?

Sjalu hunder vil ikke lystre. Her er rådene for å unngå sur firbent venn.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Du har kanskje sett at hunden din er usikker og unnvikende når det kommer et nytt barn, dyr eller en ny kjæreste i huset som får all oppmerksomhet. Nå har østerrikske forskere gått systematisk til verks og funnet klare holdepunkter for at dette er biologisk betinget, skriver Livescience.

Normalt
Hundeatferdsekspert Nina Haaland bekrefter at dette er en normal reaksjon for hunder.

- Man ser for eksempel at de reagerer hvis en annen hund får mer belønning for samme innsats ved trening av to hunder samtidig, sier Nina Haaland Haaland fra Hund i Fokus, til Nettavisen.

Dette gjelder også når det kommer til nye mennesker i husstanden. Da må hunden inkluderes.

- Det gjelder å inkludere dem raskt. De kan for eksempel få være med på stellet av barnet. Et nytt barn må oppleves som en ressurs og et gode for hunden, ikke en trussel, fortsetter Haaland.

Positiv opplevelse
For å unngå sjalu hunder bør man gjøre det til en positiv opplevelse å være rundt den nyankomne.

- Det viktig å belønne den første hunden når den andre er med, slik at den nye hundens inntreden alltid blir forbundet med noe positivt. Man gir begge belønninger, men den første får belønningen først, avslutter Nina Haaland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nektet å gi labb
Det østerrikske forskningsprosjektet samlet hunder i par og ba dem om å gi labb. For dette ble hundene belønnet med enten pølse eller brunt brød. I eksperimentet fikk hundene ulik belønning og noen ganger ingen belønning i det hele tatt.

Hovedpoenget med eksperimentet var å sammenligne situasjoner der den ene hunden kom bedre ut enn den andre med situasjoner der de ble behandlet likt.

Les mer fra Dittdyr. no:

Dette ansiktet er sydd på

Her led Rosa en grufull død

- Neppe straff for øreklipping

Ved forskjellsbehandling oppsto en sjalusireaksjon hvor den uheldige hunden sluttet å gi labb. I tillegg oppsto stressreaksjoner som usikkerhet og kløe.

- Når ingen av hundene fikk belønning fortsatte alt som før. Men når den ene ble nektet en godbit sluttet den å lystre, sier forsker Friederike Range ved Universitetet i Wien.

Evolusjon
Forskere har tidligere funnet ut at sjimpanser og kapusineraper har en følelse av sjalusi når de får ulik belønning for innsats. Når også hunder har denne driften, tyder det på at det få belønning etter innsats har vært nødvendig i evolusjonen av pattedyr.

Forskning videre vil fokusere på hvorvidt denne atferden er forbeholdt dyr som står nær mennesker genetisk eller sosialt, eller om andre pattedyr også har en sjalusifølelse.

Kommentarer til denne saken