RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nekter straffskyld

Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Moren som tidligere er dømt i Alvdal-saken, nekter straffskyld i ankesaken der hun er tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot sin eldste datter.

(NTB): I ankesaken, som startet i Eidsivating lagmannsrett på Eidsvoll tirsdag, står den 49 år gamle kvinnen tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot sin nå 27 år gamle datter. Ifølge tiltalen skjedde overgrepene da familien bodde i Gjerdrum i Akershus fra 1990 til 1998, det vil si fra jenta var fem år gammel.

Også 27-åringens tidligere stefar er tiltalt i saken. Også han nekter straffskyld.

Nedre Romerike tingrett dømte i fjor moren til 14 års forvaring med en minstetid på sju år. Stefaren ble dømt til seks års fengsel. Begge anket. Gjerdrum-saken kommer derfor opp til ny behandling. Denne gang skal den avgjøres av en jury.

Gikk gjennom saken
Snøkaos og strømbrudd førte til at rettssaken på Eidsvoll ble nesten en time forsinket mandag. Etter at juryen var på plass, tiltalen lest opp og de to tiltalte hadde erklært seg ikke skyldig på alle punkter, startet aktor, statsadvokat Inga Bejer Engh sitt innledningsforedrag klokken 11. Hun startet med å gå gjennom tiltaltes og den fornærmedes liv, og fortalte også om bekymringsmeldingene til barnevernet i Gjerdrum og Alvdal som aldri ble tatt tak i.

27-åringen fikk i februar i fjor 1,9 millioner kroner i erstatning fra Gjerdrum kommune, som vedgår å ha sviktet sine oppgaver og gjort feil da den ikke fulgte opp bekymringsmeldinger om jenta. Barnevernet ble sterkt kritisert i dommen i Nedre Romerike tingrett.

Engh gikk også gjennom hovedpunktene i Alvdal-saken, der 27-åringens mor ble dømt til 15 års fengsel for seksuelle overgrep mot sine to yngste barn og to nabobarn i Alvdal-saken. Da familien flyttet fra Gjerdrum i 1998, tok de ikke datteren med seg. Hun ble plassert i fosterhjem og kom senere på ungdomshjem.

Forvaring
Da moren ble dømt i fjor, var hun den første kvinnen i Norge som ble dømt til forvaring i en sedelighetssak. Aktor Engh sier at hun kommer til å opprettholde påstanden om forvaring. Engh har tatt over som aktor etter Svein Holden som førte saken i tingretten.

Også den ene forsvareren er ny i ankesaken. Mens kvinnen, både under Alvdal-saken og i den første runden i Gjerdrum-saken, ble forsvart av Steffen Brandstad, har nå advokat Dag Svensson ved Advokathuset i Lillestrøm tatt over forsvaret.

Den 50 år gamle tidligere stefaren forsvarers som i tingretten av advokat Harald Stabell. 50-åringen var ikke tiltalt i Alvdal-saken.

Eidsivating lagmannsrett har satt av drøye to uker til ankesaken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere