Gå til sidens hovedinnhold

Nektes hjemmesykepleie

Hjerteopererte Eva Monica Jahns (58) må ta drosje til fastlegen hver eneste dag fordi bydelen nekter henne hjemmesykepleier.

VEITVET: – Jeg syns det er dårlig gjort av bydelen. Det er noe med måten man blir behandla på. Jeg kan ikke skjønne at det går an, sier Eva Monica Jahns.

LES OGSÅ: – I tråd med retningslinjene

Jahns reagerer sterkt på å bli betegnet som "oppegående" av Bydel Bjerke allerede samme dag som hun ble skrevet ut av Aker sykehus med et åpent operasjonssår.

Hjerteoperert

Den 15. desember i fjor kom Eva Monica Jahns inn på sykehuset med to blodpropper i hjertet, en blodpropp i lysken, hjerteinfarkt og hjertesvikt. Jahns måtte gjennom en omfattende hjerteoperasjon hvor den ene hjerteklaffen ble skiftet ut med en mitralklaff.

Det eneste forvarslet hun hadde fått, var et bein som dovnet bort.

– Jeg hadde ikke hatt vondt, og fikk ingen forvarsel. Jeg skjønte ingenting, sier Jahns.

Tida etter operasjonen har vært tøff, med komplikasjoner og lungebetennelse.

Gule stafylokokker i såret

For et par uker siden ble Jahns brått dårligere igjen. Det hadde gått betennelse i operasjonssåret, og det ble påvist gule stafylokokker. Såret måtte snittes opp igjen. For å få betennelsen ut av såret kan det ikke sys, men må nå gro av seg selv.

Jahns ble skrevet ut av sykehuset onsdag i forrige uke. Nå trenger hun helsepersonell til å stelle og skifte på det åpne såret daglig. Aker sykehus sendte søknad om hjemmesykepleier for Jahns i to til tre uker, men fikk avslag fra Bydel Bjerke. Jahns ble i stedet bedt om å dra på legevakta.

– De var like "sjokka" på Aker som det jeg var, forteller Jahns.

Etter at hun selv ringte bydelen og nektet å godta daglige turer på legevakta, gikk bydelen med på at hun i det minste kunne få dra til fastlegen sin i stedet. Etter ny søknad fra Aker har hun også fått hjemmesykepleier lørdag og søndag, siden fastlegen ikke har åpent da.

Bitter på bydelen

Men daglige drosjeturer fra Veitvet til fastlegen på Sagene er en stor belastning.

– Jeg er bitter på bydelen. Da mora mi ble syk, stilte jeg opp og sparte bydelen for mye utgifter. Når jeg selv blir syk, blir jeg behandla på denne måten. Det er ikke snakk om at jeg er "oppegående". Jeg liker ikke å gå ut alene ennå, og blir ofte vemmelig i kroppen og redd. Og det gjør vondt når bilen kjører over dumper, forteller hun.

At hun aldri har hatt de klassiske varselsymptomene på hjertesykdom, fører naturligvis til ekstra engstelse med tanke på et eventuelt tilbakefall. Legene betegner tilfellet hennes som sjeldent.

Med jevne mellomrom får hun smertefulle hosteanfall, hvor hun må presse en pute mot operasjonssåret.

– Når jeg hoster, må jeg holde på til jeg får opp slimet, forklarer hun.

Fra vinduet sitt kan hun se at hjemmesykepleien daglig besøker beboere i naboblokka.

– Det tar fem minutter å skifte på såret. Jeg kan ikke skjønne at det er billigere å betale drosje fram og tilbake hver eneste dag. Jeg prøver å ikke tenke for mye på at jeg er syk. Men når jeg får sånne tilbakemeldinger, kommer tankene mine, sier Jahns.

Reklame

Best i test påskeegg 2021