RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektes plass på skolebussen

Foto: Per Stokkebryn/Romerikes Blad
Sist oppdatert:
Det er ledig plass og de vil betale, men bussen kjører likevel rett forbi.

Klokka nærmer seg kvart på åtte. Femteklassingene Henning Husmo og Ådne Silseth Johnsen er klare for en ny skoledag ved Østgård skole, snaut tre kilometer fra hjemstedet deres på Årnes.

To skolebusser av minibussvarianten passerer like borti gata. Men Ådne og Henning får ikke bli med noen av disse. I stedet må mødrene deres kjøre dem til skolen. I privatbiler. Rett bak skolebussen.

Ådne og Henning har ikke krav på gratis skoleskyss, da grensa for dette er fire kilometer, melder Romerikes Blad.

– Dette er en relativt grei regel å forholde seg til. Det som er langt verre å forstå, er at barna våre heller ikke får være med skolebussen når vi er villige til å betale for skyssen og det er ledig plass i bussen, sier mødrene Liv Johnsen og Toril Anita Gulbrandsen.

I fjor fikk Henning og Ådne være med skolebussen mot at foreldrene betalte, men i høst har det vært slutt på velvilligheten hos Ruter.

Miljøvennlig?
– Beskjeden vi har fått er at kun elever som har krav på fri skoleskyss, skal få være med. Vi synes dette er en stivbeint og håpløs holdning. Vi får stadig høre at biltrafikken skal reduseres av hensyn til miljøet, men så må vi altså kjøre privatbiler etter bussen!

Det er ikke en situasjon bussjåførene liker.

– Vi har snakket med en av sjåførene, og han fortviler over å måtte kjøre forbi elever som skal til skolen. Han har også forsøkt å påvirke sin arbeidsgiver uten hell, sier Toril Anita Gulbrandsen og Liv Johnsen.

Får ikke gehør
De har vært i kontakt med skolen, skolekontoret i Nes kommune og busselskapet, uten nytte. En skriftlig klage til Akershus fylkeskommune for to måneder siden er heller ikke besvart.

– Kretsgrensene er opphevet i Årnes-området. Det betyr at vi kan velge mellom tre barneskoler. Da må det legges langt bedre til rette fra kommunens side. Hadde vi visst at dette skulle skje, ville vi aldri ha valgt Østgård skole, sier Johnsen og Gulbrandsen.

De ser det ikke som noe alternativ at sønnene skal gå eller sykle til skolen, siden skoleveien er en smal vei med 80-grense uten gatelys eller gangfelt.

Vurderer å bytte
Flere elever er i samme situasjon som Ådne og Henning.

En elev har byttet skole på grunn av den nye ordningen, og flere vurderer å gjøre det samme.

– Det må selvsagt også vi gjøre, om ikke fornuften seirer, sier Toril Anita Gulbrandsen og Liv Johnsen.

Skoleskyssproblemet er begrenset til morgenen. Når elevene skal hjem, kan de ta rutebuss, som går hver ettermiddag med unntak av onsdag.

– Bussen er full
– Vi forholder oss til de retningslinjene fylkeskommunen har vedtatt for skoleskyss. Det er vårt datterselskap Konsentra som kjører den aktuelle strekningen med minibusser på oppdrag fra oss. Dette er en spesialtransport for barn som ikke kan bruke annen transport, pluss at vi tar med andre som har krav på fri skoleskyss, sier informasjonssjef Gry Isberg i Ruter AS.

– Men det er jo ledig plass i bussen, og folk er villige til å betale?

– På papiret er bussen full. Hvor skal man sette grensa hvis man først åpner for at noen kan få bli med? Reglene må også håndteres likt uansett hvor man bor.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere