*Nettavisen* Nyheter.

Nektet å avlive 21 katter

Den enslige kvinnen nektet å etterkomme Dyrevernets krav om å kvitte seg med 21 katter. Etter stort press måtte de vanstelte kattene tvangsavlives.

Nordhordland tingrett mente kvinnen var skyldig i dyreplageri av de til sammen 26 kattene, men fradømte henne ikke retten til å ha katter for framtiden.

Måtte velge
Helt siden sommeren 2002 har Dyrevernsnemda uttrykt bekymring for kvinnen som bodde sammen med sine 26 katter på en gård i en av Bergens nabokommuner. I april 2003 vedtok nemnda at 56-åringens kattebestand var for stor og hun måtte velge ut tre katter som skulle få leve. Resten måtte avlives.

Men 56-åringen klaget på vedtaket, og i august samme år gikk Dyrevernet med på at hun kunne få beholde fem av kattene. I tillegg måtte boforholdene forbedres kraftig for dyrene.

Nektet å komme inn
Fire måneder senere hadde dyrelegen på stedet ennå ikke fått besøk av kvinnen og de 21 kattene som måtte avlives, og Dyrevernsnemda bestemte seg for å foreta en inspeksjon på gården. To ganger tidligere i 2003 hadde nemda forsøkt å undersøke forholdene på gården, uten å lykkes. Kvinnen hadde sabotert ethvert forsøk på å få innsyn i kattenes livssituasjon. Ved en anledning forskanset hun seg i fjøset sammen med kattene da Dyrevernet kom på uanmeldt besøk.

Men den siste gangen måtte hun gjøre retrett og slippe dem inn. Inspektørene ble sjokkerte vitner til at forholdene hadde forverret seg kraftig siden vedtaket var blitt gjort.

Flere var syke
Dyrene ble tatt med til en dyreklinikk for avliving og i en undersøkelse viste det seg at tre av kattene hadde øyebetennelse, fire hadde sår eller blodig utflod fra nesen. Men ettersom dyrelegen mente kattene var «generelt i middels hold» ville ikke Nordhordland tingrett fradømme kvinnen fra å kunne ha katter i framtiden, slik Dyrevernsnemda hadde bedt om.

Derimot ble hun dømt til å betale en bot på 5000 kroner for å ha nektet å etterkomme kravet om å avlive kattene og forbedre boforholdene for de gjenlevende. Hun må også betale saksomkostninger på 4000 kroner.

Det er ukjent hvor mange katter kvinnen har i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.