RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektet å slanke seg - mistet landslagsplassen

Foto: Terje Holm (Moss Avis)
EM-plassen røk.

(Moss Avis) Cecilie Langseth er en av Europas beste jentebrytere. Men da landslagstreneren ville presse henne ned en vektklasse, sa Cecilie nei.

– Jeg har gått i 56 kg siden september i fjor, og har vunnet alt her hjemme. Da skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke får gå i samme klasse i EM, sukker 17-åringen.

– Landslagssjefen tenker bare på å vinne gull og tar ikke andre hensyn. Jeg vil ikke komme i en situasjon der jeg må behandles for spiseforstyrrelser, legger hun til.

Ikke tatt ut
Landslagstrener Gheorghe Costin skal ha ønsket Cecilie ned i 52 kg før nordisk tidligere i sommer, mens hun til vanlig bryter i 56 kg.

– Jeg sa nei, men han satte meg opp i 52 kg til EM likevel, forteller Cecilie, som nå sitter hjemme mens EM pågår.

På det internasjonale bryteforbundets sider ligger Cecilie inne som EM-uttatt i 56 kg, og har gjort i en måned.

Men ifølge sportssjef Vidar Jørgensen, som uttaler seg på vegne av den EM-opptatte landslagstreneren, har Cecilie Langseth aldri blitt tatt ut til EM.

– Vi har kun tatt ut to jenter til EM, og Cecilie er ikke blant dem. Det har nok vært snakket med henne om å gå ned en vektklasse, men hun er aldri tatt ut der. Det vet jeg, siden det er jeg som sender ut uttakene, sier Jørgensen til Moss Avis.

– Jeg har også snakket med henne om å gå i 60 kg, men fikk vel aldri noe klart svar der. Men Cecilie er en utøver vi gjerne vil satse på videre, og det er jo synd at hun ikke er med nå, legger han til.

Grace Bullen har fått «Cecilies plass» i EM, og forbundet forsvarer uttaket av bryteren, som i år har gått i 60 kg.

– Grace har vært skadet lenge, og har derfor gått litt opp. Det er grunnen til at hun har gått i klassen over Cecilie. Når hun nå har trent seg ned igjen, er hun valgt ut fra sportslige vurderinger, forklarer Jørgensen.

UforsvarligSportssjefens uttalelser rimer ikke med Moss Atletklubbs versjon. For Langseth mener Cecilie ble tatt ut, men i feil vektklasse.

– Hun står på nettet som uttatt i 56 kg, mens hun fikk muntlig beskjed om at hun skulle gå i 52, fastholder MAK-lederen.

En vektreduksjon på over 10 prosent finner uansett både Cecilie og hennes far, MAK-leder Sven Langseth, både urimelig og uforsvarlig.

– Cecilie er jo slank i utgangspunktet. Alle vi prater med sier at det er uforsvarlig, avrunder Sven Langseth.

Kan ikke bry seg
Hvordan et særforbund tar ut utøverne til et mesterskap er utenfor Olympiatoppens mandat.

– Det hender innimellom at vi får saker som dette på bordet, men det er utenfor vårt mandat å blande oss i uttak. Og her gjelder det også en utøver vi ikke kjenner i det hele tatt, sier Michael Jørgensen, som er Olympiatoppens coach for bryting.

– Jeg kjenner til saken, men har aldri jobbet med Cecilie Langseth. Vi har derimot en generell holdning til at helse må gå før prestasjon, sier han til Moss Avis.

– Det handler jo om å drive med sunn fornuft også i vektbaserte idretter, og der har vi et tett og godt samarbeide med herrelandslaget i bryting. På damesiden har vi såvidt meg bekjent ikke vært involvert, fortsetter Michael Jørgensen.

Landslagssjefen sier han bestemmer
– Det er surt at jeg ikke får kjempe om EM-medalje, som har vært mitt store mål og motivasjon. Nå er sesongen over for meg, og jeg føler jo at dette har ødelagt mye, sier Cecilie Langseth.

– Men jeg er innstilt på å fortsette med brytingen, legger hun til.

For Moss Atletklubb har saken vært en påminnelse om hvor viktig det er med riktig fokus på utøverne.

– Vi er opptatt av å drive utvikling av unge brytere i samsvar med sunne idealer for idrett, og at dette også etterleves av Norges Bryteforbund. Nå mener vi de har brudd med prinsippene norsk idrett skal leve etter, sier Sven Langseth.

Han har etterlyst en kostholdsplan i forbindelse med ønsket om datterens vektreduksjon, men har blitt møtt med en kald skulder.

– Landslagstreneren bare sier at det er han som bestemmer, hevder Langseth, som har tatt opp saken på bryteforbundets ting.

– Unorsk, mener Langseths trener
Cecilie langseths trener i Moss, Dariusz Przystolik, reagerer på forbundets framgangsmåte.

– Måten ledelsen i jentebryting styrer landslaget på, hører på ingen måte hjemme i Norge. Det er et respektløst og helsefarlig utspill som kan forårsake både fysiske og psykiske lidelser hos unge jenter, sier Przystolik.

Nå har han klargjort sine holdninger i et brev til forbundet.

– Vi skal ikke drive slankevirksomhet i klubben vår. Og hva slags holdninger har landslaget når det gjelder unge jenter? Er det i Norge dette skjer? Det stemmer jo ikke med verdiene idretts-Norge er bygget på, mener MAK-treneren.

Skeptisk til den gode dialogen
Olympiatoppen har aldri testet Cecilie Langseth for vurdering om en vektreduksjon, men opplever en god kultur i brytesporten.

– Vi gjør en vurdering basert på objektive tester og kommer med våre anbefalinger. Men det er utøvere, trener og forbund som velger om de vil følge anbefalingene, sier Ina Garthe, som er avdelingsleder i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen.

– Jeg tror den gode dialogen mellom Olympiatoppen og forbundet kun gjelder de som er involvert i prosjekt 2016, og at de aldri har møtt eller snakket med landslagstreneren for jenter, sier Sven Langseth.

Tar saken på alvor
Brytepresident Tom Holmen har hatt flere samtaler med Sven Langseth, og bekrefter at Cecilie Langseth aldri ble tatt ut i EM-troppen.

– Vi tar bekymringsmeldingen fra Moss på største alvor, sier brytepresident , som er svært klar på forbundets holdninger.

- Vi er veldig bevisste på at ikke utøvere skal ned i vekt. De få gangene det kan være aktuelt er vi i tett dialog med Olympiatoppens ernæringsfysiologer. Og Cecilie ble ikke tatt ut til EM fordi en annen jente ble vurdert som bedre i klassen, sier Holmen til Moss Avis.

Saken var oppe til behandling på et ting sist helg, og er avsluttet fra forbundets side.

Utøverens helse går foran alt
– Helse, både fysisk og psykisk, skal alltid komme foran prestasjon, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk, prosjektleder i Sunn Jenteidrett og kjent fra håndballandslaget.

Sunn Jenteidrett samarbeider med langrenn, skiskyting, orientering og friidrett, og et av hovedmålene er å redusere forekomsten av spiseforstyrrelser blant utøvere.

Prosjektlederen reagerer på måten Cecilie Langseth er behandlet på.

– Vi er jo klar over utfordringene i en vektklasseidrett som bryting, men bryteforbundet må være klare på hvilken idrett de ønsker og hvilke konsekvenser deres valg gir for den enkelte utøver. Ledernes og trenernes holdninger til dette er utrolig viktig, sier Lybekk.

– Det bør ligge klare retningslinjer for hva som er innenfor det etisk og helsemessig forsvarlige, og unge utøvere skal behandles med særlig varsomhet.

– Dette kunne aldri skjedd i et av våre forbund, og vi håper jo at også bryteforbundet har de samme holdningene til problemet, fortsetter Lybekk, som ikke kommenterer Langseths sak spesielt, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Jenter i den alderen er sårbare for utvikling av spiseforstyrrelser, og 90 prosent av tilfellene starter med en slankekur. Dette må tas alvorlig, understreker hun.

– Synes du det er greit at en landslagstrener ber en 17 år gammel jente om å slanke seg?

– Nei, det synes jeg ikke! Avslutter Lybekk.

Les flere saker fra Moss Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere