*Nettavisen* Nyheter.

Nektet å snakke med Ingeborg Sørensen

Ingeborg Sørensen og hennes forsvarer Ola Lunde Foto: (Nettavisen)

NAV nektet å snakke med Ingeborg Sørensen før de anmeldte henne for svindel.

17.12.12 08:48

(Nettavisen): Seks ganger ba den svindeltiltalte tidligere modellen Ingeborg Sørensen om å få møte juristen i NAV som forberedte politianmeldelse av henne, men NAV mente at saken ble godt nok ivaretatt uten å møte henne.

- Dette er en uforsvarlig og rotete saksbehandling, og da går det som det gikk i denne saken. Uansett utfallet av dommen så har aktor allerede frafalt deler av tiltalen, sier advokat Ola Lunde som forsvarer Ingeborg Sørensen i straffesaken.

Onsdag møtte tidligere Miss Norge og Playboy-modell Ingeborg Sørensen i Oslo tingrett tiltalt for svindel. NAV anmeldte Sørensen for bevisst å ha holdt tilbake opplysninger om sin inntekt mens hun mottok støtte fra NAV. Sørensen risikerer 28 dagers fengsel hvis hun blir dømt.

- Jeg forstår ikke hvorfor jeg er her. Jeg har bare gjort det NAV sa jeg skulle gjøre, sa Sørensen i retten.

I Oslo tingrett trakk påtalemyndigheten deler av tiltalen etter at det kom fram at NAV faktisk hadde feilinformert Sørensen til å tro at hun ikke trengte å rapportere inn inntekt hun fikk.

Ba om møte seks ganger
- Ingeborg har jo tatt kontakt med NAV hele veien. Istedenfor å være uklar og komme med uriktig informasjon så har hun skrevet til NAV og forklart om inntekter fra dette slankeprogrammet. Hun omtalte Noka og oppfordret forvaltningen til å undersøke hva dette var, sier Lunde.

To ganger forsøkte Sørensen å få i stand møte med NAV. Etter at NAV fattet vedtak om tilbakebetaling av stønadspengene, skrev advokat Ola Lunde ytterligere fire brev der han ba om møte.

- Én gang fikk jeg svar, og da skrev NAV at det ikke var nødvendig med møte fordi saksbehandlingen var tilstrekkelig opplyst og forsvarlig ivaretatt, sier Lunde til Nettavisen.

Juristen som behandlet saken i NAV sa i tingretten at et møte med Sørensen ville vært fornuftig, men:

- Jeg ble instruert av min nærmeste overordnede til ikke å møte henne, sa han i retten.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Uheldig
- Hvis noen opplever at de ikke har fått komme i dialog med NAV Kontroll i en sak så er det uheldig, sier seksjonssjef Magne Fladby i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Nettavisen. Fladby er tidligere direktør i NAV Kontroll.

Han kan ikke uttale seg spesielt om denne saken, men kommenterer på generelt grunnlag.

- Vi snakker med brukere hele tiden, både i NAV Kontroll og i andre deler av NAV. Brukere sitter ofte med opplysninger som vi trenger, sier Fladby.

På generelt grunnlag sier Fladby at det er enkelte tilfeller der NAV Kontroll bevisst unngår å snakke med brukere man mistenker har misbrukt trygdesystemet, men da unngår man kontakt fordi det kan være fare for bevisforspillelse i en fremtidig straffesak.

- Og så er det et spørsmål om NAV Kontroll har behov for opplysninger fra brukeren og det er en individuell vurdering fra sak til sak, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.