RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektet adgang til eget hjem

En fersk dom fra Høyesterett åpner for å nekte folk adgang til eget hjem for å beskytte naboen.

Den 54 år gamle mannen ble tidligere dømt til å ikke kunne oppholde seg i egen leilighet. Nå har Høyesterett gitt domstolen medhold.

Det er straffeloven paragraf 33 (ekstern lenke) som gir domstolen tilgang til å gi folk oppholdsforbud i eget hjem. Paragrafen skal egentlig beskytte andre personer i familien når det er snakk om familievold.

Inn på barnerommet
Nå har Høyesterett avgjort at Stortinget også må ha vedtatt paragrafen med tanke på å beskytte også andre personer utover husstanden.

Det hele startet en vårdag i 2010. Mannen var på vei hjem fra byen i det domstolen kaller «beruset tilstand». Istedenfor å gå hjem, gikk mannen inn døra til et hus som ligger 15 meter bortenfor sitt eget. Han gikk opp i andre etasje og inn på soverommet til datteren i huset. Der satt en 12 år gammel jente sammen med sin venninne. Den da 53 år gamle mannen tok jenta på rumpa og forsøkte å kysse henne, og kom med «seksuelt krenkende uttalelser til begge jentene» skriver Høyesterett.

Belastende for jenta
Høyesterett påpeker at det må være over 50 prosent sannsynlig at mannen faktisk vil forsøke å besøke jenta igjen hvis det skal være mulig å idømme ham oppholdsforbud i eget hjem. Domstolen mener også at det er svært sannsynlig at han også vil forsøke å bryte forbudet mot å ta kontakt med jenta, hvis han ikke blir kastet ut av hjemmet sitt.

I tillegg mener Høyesterett at det også bør tas hensyn til den belastningen det vil være for jenta å ha mannen boende bare 15 meter fra seg etter det som har skjedd. Den belastningen alene er likevel ikke tilstrekkelig til å nekte mannen adgang til eget hus.

Overprøvde lagmannsretten
Da saken ble behandlet i tingretten, ble mannen bare dømt til fem måneders fengsel, samt forbud mot å kontakte jenta og å oppholde seg i sitt eget hjem. Mannen anket boforbudet til lagmannsretten som ga ham medhold, og mente at det må mer til for å nekte mannen adgang til hjemmet.

Det var Høyesterett altså uenig i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere