*Nettavisen* Nyheter.

Nektet barneovergriper å forlate Australia - Norge vurderer tilsvarende lover

En mann dømt for overgrep mot barn ble onsdag stanset da han forsøkte å reise ut av landet på Den internasjonale flyplassen i Sydney. Samme dag tiltrådde den nye loven som tilsier at domfelte og registrerte barneovergripere må få tillatelse fra myndighetene før de kan reise ut av landet. Foto: David Gray (Reuters)

Dømt barneovergriper ble nektet utreise fra Australia samme dag den nye loven trådde i kraft. - Vi ønsker liknende regler, sier Høyre.

13.12.17 17:23

En tidligere dømt barneovergriper ble onsdag hindret fra å reise utenlands på flyplassen i Sydney i Australia, som følge av en ny lov som ble effektuert samme dag, skriver The Australian.

Loven har til formål å hindre australske barneovergripere fra å reise på såkalt sexturisme i Sørøst-Asia og begå nye overgrep mot barn. 20.000 domfelte barneovergripere er registret i Australias barneovergrepsregister. Personene har sonet ferdig dommen, men har vært pliktig å opplyse myndighetene om reiser til utlandet, skriver avisen.

Den nye loven innebærer at dømte barneovergripere ikke kan forlate landet uten tillatelse fra myndighetene, skriver The New York Times.

- Dette er verdens første lovgivning av denne sorten, og resten av verden ser mot Australia for å se hvordan dette utvikler seg, sa Australias justisminister, Michael Keenan, i en uttalelse nylig, ifølge The Australian.

Nesten 800 registrerte barneovergripere i Australia reiste utenlands i fjor, hvorav om lag 40 prosent reiste uten å melde ifra til myndighetene.

Norge vurderer lignende tiltak
Det norske Justisdepartementet jobber i disse dager med en utredning som skal vurdere hvorvidt dømte barneovergripere skal bli fratatt passet sitt, dersom det er fare for at de kan begå overgrep mot barn i utlandet, ifølge NRK. Justisdepartementet bekrefter overfor Nettavisen at utredningen er i gang, men ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Justispolitisk talsmann for Høyre, stortingsrepresentant Peter Christian Frølich, har vært en pådriver av å få på plass et lovverk som kan hindre norske barneovergripere fra å begå overgrep mot barn i utlandet.

- I utgangspunktet ønsker Høyre og Fremskrittspartiet å se på lignende regler, og ønsker å gå i samme retning. Det er grunnen til at dette utredes. Det er ikke sikkert det blir en blindkopi av det australske systemet, men vi mener dette kan være et virkemiddel for å hindre overgrep mot barn, sier Frølich til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingspolitiker for Høyre og medlem av justiskomiteen Peter Christian Frølich. Foto: Høyre

Frølich har ikke noe estimat på hvor mange norske barneovergripere som drar på såkalt sexturisme til Sørøst-Asia

- Omfanget er ikke helt klart, men vi vet at det forekommer, og da er det maktpåliggende for oss å gjøre noe med det, sier han.

- Avskyelige forbrytelser
Land som Thailand, Malaysia og Indonesia, er relativt billige feriedestinasjoner for australiere. Dette er også land hvor barns beskyttelse og rettigheter står svakt.

- I altfor lang tid har disse overgriperne reist utenlands uten å bli oppdaget, inkludert til land hvor svake lover betyr at de har muligheter til å begå avskyelige forbrytelser, sa Australias utenriksminister Julie Bishop til pressen under et besøk på flyplassen i Sydney onsdag, skriver The New York Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

Australias utenriksminister Julie Bishop (arkivbilde). Foto: Sabah Arar (AFP)

Bishop ønsket ikke å avsløre den planlagte destinasjonen til den domfelte barneovergriperen som ble stanset på flyplassen i Sydney onsdag.

- Mannen blir nå avhørt av føderalt politi, så jeg ønsker ikke å opplyse om flere detaljer, sa Bishop.

Stor økning i antall anmeldelser
I Norge har det de siste fem årene vært en økning i antall anmeldelser av barneovergrep.
I løpet av de første åtte månedene i 2017 ble det registrert 1721 anmeldelser knyttet til overgrep mot barn i Norge, viser tall hentet fra Politidirektoratets rapport «Anmeldt kriminalitet, 1. og 2. tertial 2017».

I rapporten er seksuallovbrudd begått mot barn inndelt i to lovbruddsgrupper. Den ene gruppen gjelder seksuell omgang med barn under 14 år, som er voldtekt. Den andre gruppen er seksuell omgang med barn mellom 16 og 14 år, og seksuell handling med barn under 16 år.

I førstnevnte gruppe er det registrert 448 anmeldelser de første åtte månedene i 2017. Mens for den andre gruppen er det registrert 1273 anmeldelser for samme periode. Totalt utgjør det 1721 anmeldelser innen begge lovbruddsgruppene de første åtte månedene i 2017.

Dette er en økning fra 756 anmeldelser for samme periode i 2013 til 1721 anmeldelser de første åtte månedene i 2017.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.