RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektet for ran og kidnapping: - Jeg er 100 prosent sikker på at det er han

gerd håland nilsen
gerd håland nilsen Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
-. Dette er noe som vil prege meg resten av livet, men jeg skal komme over det, sier Gerd Håland Nilsen etter møtet med kidnapperne i retten.

To svenske menn på henholdsvis 22 år og 20 år er tiltalt for å ha kidnappet og ranet Gerd Håland Nilsen i Oslo 12. august 2012.

I 2,5 timer kjørte hun rundt i Oslo med to bevæpnede menn i bilen som var ute etter pengene hennes. Håland Nilsen har tidligere fortalt sin historie i Nettavisen. Du kan lese den her.

Begge mennene nektet straffskyld da rettssaken startet mot dem i Oslo tingrett mandag. Mannen på 20 år, som hadde blitt pågrepet ved Sparebank1 på Majorstua mens han tok ut penger med Gerds kredittkort , avsto fra å forklare seg i retten.

22-åringen, som ble pågrepet ved Akershus festning senere denne aktuelle augustdagen, forklarte i retten at han var ved festningen for å hente nøkler til en bil han skulle låne. 22-åringen, som tidligere er dømt for ran med øks i Sverige, fortalte at han hadde kommet til Oslo noen dager tidligere og at han nå ville reise hjem til Sverige.

- Nekter
- Pengene var slutt og jeg var lei av Norge så jeg kontaktet en venn og spurte om han kunne hjelpe meg å komme hjem, fortalte 22-åringen.

Vennen, som han ikke ville navngi i retten, ringte senere denne kvelden og sa at han kunne plukke opp en bil ved Akershus festning og at nøklene lå gjemt inne på festningsområdet. Mannen hevdet i retten at han fant kniven og Gerd Håland Nilsens bilnøkler og identifikasjonspapirer på ved festningen, og at han ikke hadde noe med ranet å gjøre.

- Jeg har aldri truffet damen og vet ikke hvem hun er, sa 22-åringen i Oslo tingrett. Han erkjente imidlertid at han og den andre tiltalte i saken er venner fra Sverige, men hevdet at de to ikke hadde hatt kontakt den aktuelle dagen.

- Ødelegger sine egne og andres liv
Håland Nilsen er derimot ikke i tvil om at 22-åringen har sittet ved siden av henne i bilen og truet henne med kniv i 2,5 timer.

- Jeg er 100 prosent sikker på at det er ham, sa Håland Nilsen da hun forklarte seg i Oslo tingrett.

Flere måneder er gått siden den dramatiske hendelsen.

- Dette er unge mennesker som ødelegger sine egne og andres liv ved å gå til angrep på uskyldige mennesker, sa Håland Nilsen til Nettavisen mandag.

- Jeg skal igjennom dette
- Å ha dødsangst i 2,5 timer gjør noe med deg, sa Håland Nilsen. Hun har vært sykemeldt fra jobben i perioder og får profesjonell hjelp til å bearbeide hendelsen.

- Jeg skal komme meg over dette og har gjennom gode venner fått en psykolog som hjelper meg å sette hendelsen i riktig perspektiv. Denne hendelsen vil forfølge meg resten av livet. Den vil sette spor, men jeg skal gå videre. Jeg er glad i å være ute i skog og mark, og har lyst til igjen å kunne føle trygghet når jeg er ute, sier hun.

Hun velger å fortelle sin historie i Nettavisen i håp om at den kan hjelpe andre som har opplevd overgrep til å komme seg videre i livet.

Straffepåstand
Aktor Christer Gangsø la ned påstand om fengsel i henholdsvis 1 år og 10 måneder, og 1 år og 6 måneder, for de to mennene. Han vektla bruk av kniv og frihetsberøvelse som straffeskjerpende momenter.

- Er det en streng straff for dette forholdet?

- Ut fra gjeldende rettspraksis så har jeg lagt ned en streng påstand, så kan man mene hva man vil om gjeldende rettspraksis, sier Gangsø.

Dommen mot de to mennene faller torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere