RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektet kommunen å hente døende far

(Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Kommunen vil flytte kreftsyke og døende Sverre Østby (83) til et annet sykehjem. Det vil ikke datteren og kona.

Sverre Østbys datter Reidun Bjørtomt og Østbys kone Olaug Østby fortviler.

Etter to og et halvt år på Bøn sykehjem, et sted han ifølge datter og kone endelig har slått seg til ro, har familien fått beskjed om at den kreftsyke mannen skal flyttes til Vilberg sykehjem i Eidsvoll sentrum.

Sperret døra
Romerikes Blad var til stede ved Bøn sykehjem da ambulansepersonell i dag kom for å ta med seg den dødssyke 83-åringen, og flytte ham til Vilberg.

Da tok datteren og kona plass foran døra inn til rommet hans, og sperret inngangen. De nektet ambulansepersonalet å ta seg inn på rommet til 83-åringen.

- Han trives godt her, og vi ønsker at han skal få tilbringe sine siste dager eller uker et sted han er rolig og komfortabel, sier Reidun Bjørtomt til rb.no.

- Vi er nøytrale

Ambulansepersonalet ble værende på sykehjemmet i rundt 20 minutter, men kom seg aldri inn på rommet der Sverre Østby oppholdt seg.

- Vi er nøytrale i denne saken. Men vi tvangsflytter ikke, sier ambulansepersonellet Gunne Morgan Knai og Mette Ramstad.

Kommunen avventer
Etter at ambulansepersonalet hadde snudd med uforrettet sak, bestemte også Eidsvoll kommune seg for å vente med å gjennomføre sitt vedtak om å flytte 83-åringen.

- Vi avventer situasjonen, sier Siri Grønland i Eidsvoll kommune til rb.no.

Kreftsyke og slagrammede Sverre Østby får dermed bli på Bøn sykehjem – på overtid – inntil videre.

Hvor lenge han får bli der er uvisst, men ambulansepersonalet som skulle flytte ham til Vilberg sykehjem på permanent basis snudde i døren.

Døende pasient
Tilsynslegen ved Bøn sykehjem skriver i sin vurdering at Østby behandles som en såkalt «terminal pasient... Dette er en situasjon som ikke vil vare lenge og en ber om at en tar hensyn til dette når det avgjøres om han skal flyttes.».

- Vi leverte dette brevet til Eidsvoll kommune mandag formiddag, sier Olaug Østby.

- Men han har fått plass på vilberg sykehjem?

- Ja, men vi vet hvor utrygg og redd han kommer til å være på et nytt sted. Vi så hvor lang tid det tok før han slo seg til ro her på Bøn sykehjem. Og her trives han. Vi ønsker at han skal ha det godt den tiden han har igjen, sier Reidun Bjørtomt.

- Flytter ikke døende

Hun henviser til bestemmelsen om at døende, såkalt terminale pasienter, i Eidsvoll ikke skal flyttes, og forteller at familien har kjempet for at faren skal få bli i flere måneder.

- Hva gjør dere nå?

- Vi har klaget, og jeg kommer til å sitte foran døra hvis de kommer og skal hente faren min. De får enten bære meg vekk eller tilkalle politiet. Jeg er villig til å sitte i fengsel for at han skal ha det trygt på sykehjemmet på Bøn den tiden han har igjen, sier Bjørtomt.

Kommunen bekrefter at de ikke flytter personer som er terminale, eller døende som det heter i klartekst.

- Nei, vi flytter ikke terminale pasienter, altså pasienter som er døende, sier Siri Grønland, rådgiver i Eidsvoll kommune til Romerikes Blad.

Lege ber om hensyn
Tilsynslegen som i midten av februar undersøkte Sverre Østby skriver at den kreftsyke pasienten «smertelindres i dag som en terminalpasient. Dette er en situasjon som ikke vil vare lenge og en ber om at en tar hensyn til dette når det avgjøres om han skal flyttes.».

- Tilsynslegen skriver at pasienten lindres som en terminalpasient i et brev fra 16. februar?

- Jeg kommenterer ikke det brevet, sier Grønland.

- Det er heller ikke sånn at administrasjonen i Eidsvoll kommune overprøver medisinske uttalelser?

- Vi forholder oss til kommuneoverlegen i Eidsvoll, og vi har hatt vår egen medisinske vurdering, sier Grønland.

- Østby ble ikke hentet i dag. Hva legger du i at dere avventer situasjonen?

- Dette må vi ta stilling til etter å ha snakket med kommunalsjefen. Situasjonen er tilspisset, og vi ønsker ikke at noen skal blokkere dører eller at det blir unødvendig støy rundt pasienter. Vi tvangsflytter heller ikke folk, sier Siri Grønland.

Les flere saker fra Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere