RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nemi samles i bok

Tidene mest populære gothbabe kommer nå i egen bokserie som samler serien kronologisk fra starten. Det har blitt en av de flotteste tegneseriebøkene som noen gang er kommet ut i Norge.

Enhjørninger og avsagde hagler er tittelen, og den avspeiler Nemis personlighet. Lise har med Nemi skapt en av de mest sammensatte stripeseriefigurene på markedet, og det er mye på grunn av dette at serien har fått en slik enorm suksess. Suksessformelen baserer seg på Nemis urbane ståsted og hennes naive hat mot «voksenverden». Dette gir seg utslag i dagdrømmer om Tolkienske verdener eller intolerant, og gjerne ønsker om ekstremt voldelig behandling, ovenfor sine meningsmotstandere.

Tidvis møter vi imidlertid en mer moden og reflektert Nemi, som kan se saker fra flere sider. Det mest markante trekket ved Nemi er imidlertid kleskoden og musikksmaken, selv om det stort sett oppfattes som noe overfladisk og udefinert, det blir nærmest som et statement. Stomperud liker pølser, og Nemi liker Metal. Det er likevel kanskje dette som er seriens sterkeste kort, en stripeserie om en «gothchick» og hennes verdensoppfatning skulle normalt ikke ha noen kommersiell sjanse i et marked der amerikanske gjennomsnittspersonligheter dominerer.

Når Nemi likevel når ut til så mange er det flere grunner til det, og mange av årsakene finner vi i denne boka. La oss slå en ting fast med en gang: Nemi er verken en veltegnet eller velfortalt tegneserie. At Lise er en habil tegner viser alle illustrasjonene som også er med i boka, men stripeformatet mestrer hun ikke i like stor grad. Nå viser boka en stor modning som serieskaper, og vi får følge med hvordan Lise utvikler seg både som tegner og forteller. I starten henger inspirasjonen fra forbildet Charlie Christensen (Arne And) tungt over uttrykket. Etter hvert frigjør hun seg fra denne i større og større grad, og transformerer den inn i et mer personlig uttrykk.

De beste stripene rent visuelt er de der Nemis ansikt transformeres til det ekstreme, nærmest som i Manga. I boka ser vi hvordan Lise utvikler dette fra å være mer eller mindre flaue forsøk til seriens mest sjarmerende trekk. En annen av årsakene til populariteten kan være den til tider brutale behandling av hovedpersonen. Hvordan dette startet beskriver Lise selv i en kommentar i boka: hun fant etter hvert ut at hun kunne drite ut Nemi i stedet for å la henne være isdronningen som kom med den kyniske kommentaren.

Enhjørninger og avsagde hagler er virkelig en flott bok, ikke bare presenteres Nemi kronologisk fra hun første gang dukket opp i Den svarte siden i Larsons gale verden i 1997 til høsten 2000, da Nemi virkelig slo gjennom. Alle posters, kort og illustrasjoner fra samme periode er også med, i tillegg kommentarer fra Lise selv, både til enkelte striper og utviklingstrekk ved serien. Man kan selvfølgelig stille spørsmål ved om Nemi fortjener en slik behandling, og i denne samlingen hvor det er mye famling og langt mellom de virkelig gode poengene, kan man hevde at det er en berettiget tvil. La oss likevel slå fast at det beriker leseropplevelsen, og sikkert gjør at bokserien med tiden vil ta seg godt ut i bokhylla. Dessuten vil nok seriens store fanskare vite å skaffe seg klenodiet. Det er ingen skam å like Nemi, til tross for seriens mangler er det et sjarmerende skråblikk på vår hverdag.

Les også:
Lise
- kort biografi av Nemis skaper

Nemi
- Nemi har nå eget månedsblad, her finner du alle utgivelsene

Nemi-album
- Her er alle albumene som er utgitt med Nemi

Larsons Gale verden
- her startet Nemi opp i 1997 som bifigur i serien Den svarte siden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere