Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neppe budsjettforlik i helgen

De er langt fra i mål med en budsjettavtale. Her er Venstre- leder Trine Skei Grande, (f.v.) Trond Helleland (H) (f.v.), KrF leder Knut Arild Hareide og Harald Tom Nesvik (Frp) som snakker med pressen etter møte i budsjettforhandlingene på Stortinget torsdag kveld.
De er langt fra i mål med en budsjettavtale. Her er Venstre- leder Trine Skei Grande, (f.v.) Trond Helleland (H) (f.v.), KrF leder Knut Arild Hareide og Harald Tom Nesvik (Frp) som snakker med pressen etter møte i budsjettforhandlingene på Stortinget torsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
De fire borgerlige partiene møtes søndag til nye budsjettforhandlinger. Håpet om enighet er tynt.

Stridstemaene i budsjettdragkampen er grovt sett de samme som da forhandlingene startet for ti dager siden. Stikkord er sosial profil, pengebruk, bilavgifter og klimapolitikk.

Ulike partikilder som sitter tett på forhandlingene, går overfor NTB langt i å utelukke et budsjettforlik under møtet på Stortinget sent søndag ettermiddag. Til det er avstanden fremdeles for stor på en rekke områder.

Ingen frister
De samme kildene lar det skinne igjennom at avgivelsesfristen for finanskomiteens budsjettinnstilling 20. november er høyst tentativ. Det eneste sikre er at statsbudsjettet blir vedtatt før jul, sies det.

Likevel tør ingen nå garantere at samtlige fire partier vil stille seg bak og stemme for et slikt budsjett.

– Dette er ikke spill. Uenigheten er høyst reell, sier en sentral kilde i et av partiene til NTB.

Forhandlingene i statsrådssalen på Stortinget har både handlet om inndekning – altså hvor pengene skal hentes fra – og detaljer og rammer – altså hvor mye penger skal brukes på bestemte områder.

Bensin-veto
Striden mellom Fremskrittspartiets nei til høyere bilavgifter og Venstres prinsipp om at «forurenser må betale» er et eksempel på en budsjettknute som er langt unna løsning.

For begge partier handler det om kjerneverdier.

Fremskrittspartiet har dessuten en historie å vise til.

Frp sørget i 1986 for at Kåre Willochs koalisjonsregjering måtte gå av etter å ha foreslått å øke bensinavgiften med 42 øre. Kilder sier at det er bortimot utenkelig at Frp i regjering kan gå med på å øke en avgift partiet i alle år har stemt mot, og dessuten felt en borgerlig regjering på.

Også om innretningen på kuttene i formuesskatten og den samlede oljepengebruken i budsjettet, er det uenighet.

Bistand
Bistand er et annet område som har skapt store problemer rundt forhandlingsbordet, men her kan en løsning være nær. KrF-leder Knut Arild Hareide sa nemlig til NTB torsdag kveld at forhandlingene på dette området har hatt framdrift.

– Jeg tror vi er i nærheten av en løsning som KrFs velgere kan se seg fornøyd med, sa Hareide.

Han understreket samtidig at ikke noe er klart før alt er klart. I denne velbrukte frasen ligger det en forståelse av at en enighet på ett felt kan ryke dersom noe endrer seg eller nye krav legges på bordet.

Det samme kan fort bli tilfelle med barnetillegget for uføre. VG kunne torsdag fortelle at Høyre og Frp har gitt etter for kravet fra støttepartiene om å droppe kuttene i barnetillegget for uføre. (©NTB)


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!