RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neppe ny rekord i julehandelen

Ola og Kari kniper på pengepungen. Handelsnæringen hadde håpet på ny rekord for julehandelen, men nå ser det mørkt ut.

Julehandelen vil ikke nå rekordnivå, tross dristige spådommer fra handelsnæringen og ekspertene tidligere i desember.

Renteraset fra Norges Bank skulle sørge for at julen 2003 ble den mest gavmilde noen sinne. Fem dager før julaften ser det mørkt ut for den nye shopping-rekorden.

Tall Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har hentet inn fra 86 kjøpesentre rundt om i landet viser at julehandelen forrige uke endte 3 prosent lavere enn samme uke i fjor.

Riktignok handlet vi 33 prosent mer enn uken før, men det er likevel ikke høyt nok for et rekordtempo.

Omsetningen de fire siste ukene ligger en prosent over fjorårstallene. De to første ukene av desember viser imidlertid en tilbakegang på om lag en prosent.

En forklaring på den beskjedne omsetningsøkningsøkningen de siste fire ukene finner vi nok i været, skriver HSH i en pressemelding.

En annen grunn til at økningen i forrige uke er noe lavere enn i fjor er at 12. desember (lønningsdag) falt på torsdag i fjor, mens den i år falt på en fredag. Det er derfor grunn til å tro at veksten denne uken vil være noe større enn hva den var i fjor, skriver HSH.

I tillegg har forbrukerne en handledag ekstra den siste uka før jul. Normalt betyr denne ekstra handledagen at omsetningen løfter seg med 4-5 prosentpoeng.

Tidligere i november spådde HSH en vekst i julehandelen på syv prosent. Nå har de gitt opp troen på nye rekorder.

- Det er mer sannsynlig at vi havner på fem prosent vekst enn på to prosent, men antakeligvis kommer vi ikke opp i seks – syv prosent slik det ser ut nå. Det skal litt til. Det betyr at rekorden fra 1999 blir stående. Det vil være rimelig å tro, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH til dn.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere