Gå til sidens hovedinnhold

- Neppe straff for øreklipping

«Vincent» fikk øret sitt avklippet - de fleste slike saker blir henlagt. Mange glemmer at det er mulig å gå til sivilt søksmål.

«Vincent» ble funnet av Dyrebeskyttelsen Bergen med avklippet øre i forrige uke, skriver ibergen.no.

Katten har fått ny eier, men dyrebeskyttelsen vil nå anmelde saken. De har ikke stort håp om at anmeldelsen vil nå fram.

- Vi vil anmelde saken, men jeg har til nå ikke opplevd at slike anmeldelser fører til annet enn henleggelse, sier David Pooley i Dyrebeskyttelsen i Bergen, til Nettavisen.

Sivil hjelp?
Advokat Hanne-Eva Müller vil gjerne hjelpe «Vincent» i rettsapparatet. Hun har erfaring med sivilt søksmål i dyremishandlingssaker.

- Vi førte en kattemishandlingssak for sivil strafferett. Bevisene var de samme som politiet henla saken med, men retten fant tiltalte skyldig etter dyrevernloven, sier advokat Hanne-Eva Müller til Nettavisen.

Les også:

Dyremordere går fri

Sultet i hjel 28 kyr - slipper fengsel

Er dette en forbrytelse?

Slått i hjel
Det var i 2006 at en katt forvillet seg inn til naboen som slo den i hjel. I den sivile domstolen ble tiltalte dømt til å betale 8.000 kroner i bot og 20.000 i saksomkostninger. Nå vil Müller hjelpe katteeiere som opplever lignende ting.

- Jeg kan gjerne føre en sak som «Vincent» uten betaling for en sivil domstol, så lenge det finnes beviser og dyreeier betaler eksterne omkostninger. Det er svært viktig å vise at det er mulig å gå til retten selv om politiet henlegger saken, sier Hanne-Eva Müller.

Generelt lave straffer
28. november fikk en bonde 60 dagers betinget fengsel for å sulte i hjel 28 kyr. Aktor i saken har nå anbefalt anke for statsadvokaten.

- Vi etterlyser strengere rettspraksis i henhold til skjerping i 2001, sier aktor Hallvard Gardshol Bjørndal til Nettavisen.

I 2001 kom endringsloven som skulle skjerpe straffenivået i dyremishandlingssaker, men lite har skjedd.

- Det har ikke vært noen dommer som reflekterer skjerpingen fra 2001. Slike saker har heller aldri kommet for Høyesterett, sier Hallvard Gardshol Bjørndal.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken