Gå til sidens hovedinnhold

- Neppe straff for øreklipping

«Vincent» fikk øret sitt avklippet - de fleste slike saker blir henlagt. Mange glemmer at det er mulig å gå til sivilt søksmål.

«Vincent» ble funnet av Dyrebeskyttelsen Bergen med avklippet øre i forrige uke, skriver ibergen.no.

Katten har fått ny eier, men dyrebeskyttelsen vil nå anmelde saken. De har ikke stort håp om at anmeldelsen vil nå fram.

- Vi vil anmelde saken, men jeg har til nå ikke opplevd at slike anmeldelser fører til annet enn henleggelse, sier David Pooley i Dyrebeskyttelsen i Bergen, til Nettavisen.

Sivil hjelp?
Advokat Hanne-Eva Müller vil gjerne hjelpe «Vincent» i rettsapparatet. Hun har erfaring med sivilt søksmål i dyremishandlingssaker.

- Vi førte en kattemishandlingssak for sivil strafferett. Bevisene var de samme som politiet henla saken med, men retten fant tiltalte skyldig etter dyrevernloven, sier advokat Hanne-Eva Müller til Nettavisen.

Les også:

Dyremordere går fri

Sultet i hjel 28 kyr - slipper fengsel

Er dette en forbrytelse?

Slått i hjel
Det var i 2006 at en katt forvillet seg inn til naboen som slo den i hjel. I den sivile domstolen ble tiltalte dømt til å betale 8.000 kroner i bot og 20.000 i saksomkostninger. Nå vil Müller hjelpe katteeiere som opplever lignende ting.

- Jeg kan gjerne føre en sak som «Vincent» uten betaling for en sivil domstol, så lenge det finnes beviser og dyreeier betaler eksterne omkostninger. Det er svært viktig å vise at det er mulig å gå til retten selv om politiet henlegger saken, sier Hanne-Eva Müller.

Generelt lave straffer
28. november fikk en bonde 60 dagers betinget fengsel for å sulte i hjel 28 kyr. Aktor i saken har nå anbefalt anke for statsadvokaten.

- Vi etterlyser strengere rettspraksis i henhold til skjerping i 2001, sier aktor Hallvard Gardshol Bjørndal til Nettavisen.

I 2001 kom endringsloven som skulle skjerpe straffenivået i dyremishandlingssaker, men lite har skjedd.

- Det har ikke vært noen dommer som reflekterer skjerpingen fra 2001. Slike saker har heller aldri kommet for Høyesterett, sier Hallvard Gardshol Bjørndal.

Kommentarer til denne saken