RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nera varsler oppsplitting og resultatskuffelse (Ny)

Sist oppdatert:
Nera og konsernsjef Bjørn Ove Skjeie varsler at det ikke blir driftsoverskudd i år. Samtidig arbeides det med å selge hovedvirksomheten innen transmisjon. Aksjen faller
Oppdatert med kommentar og kursutvikling.

- Styret anser ikke lenger et positivt driftsresultat for 2004 som mulig. Det er hovedsaklig resultatsvikt innen selskapets satellittvirksomhet som fører til resultatavvik i forhold til selskapets egne og markedets forventninger. Dette henger primært sammen med en lavere omsetning innen jordstasjonssegmentet, heter det i en børsmelding.

Styret i Nera uttalte i rapporten for andre kvartal at man ventet et positivt driftsresultat for 2004.

Driftsresultatet for tredje kvartal før restruktureringskostnader forventes nå å bli rundt minus 35 millioner kroner. Resultatet i fjerde kvartal forventes å bli klart bedre, men styret vil komme nærmere tilbake til en vurdering av hele 2004 i forbindelse med presentasjon av tredje kvartal, ifølge dagens melding.

- Det er nylig annonsert en driftsomlegging i selskapets transmisjonsvirksomhet. Det er videre besluttet å iverksette en gjennomgang av nåværende organisasjonsmodell for Nera-gruppen med sikte på vesentlig forenkling og kostnadskutt. I tillegg blir det igangsatt en reduksjon av kostbasen i selskapets satellittvirksomhet. Samlet vil disse tiltakene gi forutsetninger for bedre lønnsomhet fra første kvartal 2005, heter det.

Informasjonsdirektør Helge Skaar sier til iMarkedet at svikten i hovedsak har kommet innen oppgraderinger og salg til jordstasjoner for satellittkommunikasjon. Dette er ikke en stor virksomhet, men siden den i stor grad omfatter progrmvare er marginene svært gode, og resultateffekten av sviktende salg blir derfor betydelig.

Nera-aksjen er ned 6,8 prosent til 13,80 kroner etter ti minutters handel på Oslo Børs torsdag.

Vil selge hoveddelen

Nera melder nå at selskapet er i samtaler om salg av selskapets
transmisjonsvirksomhet.

Dette ser Neras største virksomhet. I første halvår omsatte denne delen vor 620 millioner kroner av en total omsetning på 1.175 millioner.

- Ambisjonen er å få sluttført en eventuell avtale innen utgangen av 2004, heter det i en melding.

- Nera har tidligere tilkjennegitt at en konsolidering av transmisjonsbransjen er nødvendig for å skape levedyktige enheter. Målet med et eventuelt salg er å gjøre transmisjonsvirksomheten i Nera til en del av en større og lønnsom enhet, heter det.

På grunn av denne prosessen har styret utsatt arbeidet med en separat børsintroduksjon av satellittvirksomheten. Det var i mai Nera meldte om planer om å fisjonere ut satellittvirksomheten.

I juli ble dette konkretisert til å gjelde en børsnotering i første kvartal 2005.

Skaar påpeker at strategien til Nera lenge har vært at en oppsplitting av de to hovedområdene er riktig, og at et salg av transmisjonsvirksomheten er en annen måte å oppnå det samme på.

Nera har i år vært under kraftig press fra aksjonærer som vil ha strukturelle endringer i selskapet som har sittet på en stor kontantbeholdning, men slitt med lønnsomheten.

Opprører et frontet av det britiske fondet Laxey Partners, som nylig har fått valgt inn sine representanter i Nera-styret.

Skaar avviser overfor iMarkedet at den planlagte oppdelingen av selskapet har sammenheng med press fra aksjonærhold.

Han sier videre at konsernsjef Bjørn Ove Skjeies fremtid ikke har vært et tema i forbindelse med en eventuelle oppsplittelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere