RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nerdenes påske

Sist oppdatert:
Er du blitt dratt med på påskefjellet mot din vilje, eller vil du bare kunne kombinere skituren med litt dingseglede? Vi gir deg tipsene til en god, mobil og dingseglad påske.

Er du en av oss som gjerne vil lese nyhetene på mobilen eller nettet selv om du er på påskefjellet?

Liker du ikke å gi opp mobiltelefonen eller dingsene selv om du drar på hyttetur?

Da er du ikke alene. TV 2 Nettavisen gir deg tips om trådløst nett på hytta, påskespill og quiz på mobilen og hva du skal putte i påskeegget. God påske!

Har du tatt noen fine eller morsomme påskebilder med mobilen din? Send dem til oss, og få bildene publisert på TV 2 Nettavisen. Send en mms med kodeord NATIPS til 1984.

Internett overalt
Med de nye, raske mobilnett-teknologiene 3G og Edge som bygges ut nå, kan brukere av bærbare pc-er og de med 3G- og Edge-telefoner surfe på internett hvor som helst, når som helst.

Vel, ikke helt, nettene er nemlig fortsatt under utbygging og ikke alle byer og tettsteder dekkes ennå.

Lurer du på hvilke hytteområder du kan leie deg inn på, og likevel være koblet opp mot de nye, superraske mobilnettene? Her er svaret.

Er du Netcom-abonnent og har et pc-kort som støtter 3G og Edge, kan du kose deg i solveggen flere steder.

Geilo, Gol, Voss, Hemsedal, Ustaoset, Beitostølen, Norefjell, deler av Kongsberg, Trysilfjellet, deler av Sjusjøen, Oppdal, Hafjell og Kvitfjell har alle 3G-hastigheter.

Dette er EDGE:
Enhanced Data for GSM Evolution. Edge er en videreutvikling av dagens GSM-system, hvor man øker bitraten på radiokanalen for å gi høyere dataoverføringshastighet.

Med EDGE vil mobiltelefoni-operatørene kunne tilby hastigheter opptil 384 kbps, ved hjelp av en ny modulasjonsteknikk.

EDGE gjør det mulig for mobiloperatører som ikke har 3G-lisens å levere konkurransedyktig ytelse i et vanlig GSM-nettverk.

Appelsin, kakao og full internettilgang via den bærbare pc-en er nok attraktivt for mange.

I de nordlige fylkene har Netcom oppgradert mobilsenderne sine til å støtte Edge, som gir deg en datahastighet på mobilen eller den bær bare to til tre ganger raskere enn ISDN.

Netcom støtter foreløpig ikke 3G-telefoner, kun sitt eget innstikkskort beregnet på pc-er i sitt nett, men har du en Edge-telefon og befinner deg fra Sør-Trøndelag og nordover kan du surfe kjapt på mobilnettet.

Er du Telenor-abonnent kan du surfe på 3G-nettet både via et innstikkskort på pc-en og 3G-mobilen din.

Akkurat nå får du 3G-dekning på Gol, Oppdal, Voss, Rjukan, Holmenkollen, Hemsedal og Geilo, og i 140 av de største byene i Norge.

Dette er 3G
3G står for tredje generasjons mobilnett.

Dette er etterfølgeren til gsm og gprs-nettet, og kalles ofte mobilkommunikasjonens svar på bredbånd.

3G gir dataoverføringshastigheter på – teoretisk - inntil 2 Mbps via mobiltelefoner, håndholdte PCer og liknende. Maksimal hastighet via gprs er rundt 170 kbps.

I sentrum av disse stedene er du garantert dekning, men enkelte steder i alpinbakkene o og de g langrennsløypene kan det være dårlig eller ingen dekning på grunn av terrenget.

Vil du ha opplysninger om dekningen akkurat på din hytte? Her kan du sjekke dekning både for vanlig mobilnett, Edge og 3G.

Netcoms dekningskart

Telenors dekningskart

Trådløst nett på hytta
Har du allerede leid hytte med internettdekning burde jo det meste være greit. Men ville det ikke vært kjekt å kunne sitte i solveggen og surfe i stedet for inne i en mørk hytte?

TV 2 Nettavisen har testet en trådløs reiseruter fra D-Link som er så liten at du kan putte den i lomma.

Dermed kan du enkelt plugge ruteren i porten hvor du ellers ville koblet til den bærbare, og vips kan du sitte hvor som helst i hytta og surfe på internett.

Dessuten slipper du å krangle med kompisen eller kjæresten som også vil plugge inn sin pc for å surfe. Med det trådløse nettet kan begge enkelt koble seg på internett. Forutsetningen er selvfølgelig at du har støtte for trådløst nett i pc-en din.

Er du i en trådløs sone, men har pc uten trådløs-støtte, kan du plugge dingsen inn i USB-porten og koble deg på nettet. Da henter den strømmen fra pc-en også.

Vidunderet heter D-Link DWL-G730AP og koster 570 kroner. Da får du en skinnveske til å ha utstyret i med på kjøpet.

Spill og moro
Internett på hytta er fint på flere måter. Du slipper for eksempel å drasse med deg Yatzy-blokken og TP-spillet på fjellet.

TV 2 Nettavisens spillside finner du både Yatzy, forskjellige quiz-er og flere kortspill.

Har du verken internettilgang eller internett på mobilen kan du likevel holde deg oppdatert på hva som skjer i verden.

TV 2 Nettavisens sms-tjenester sender deg melding om de siste nyhetene, fotballscoringer, været, langtidsvarselet og mye mer. På vår sms-side kan du selv velge hvilke tjenester du vil abonnere på.

Du kan også spille Trivial Pursuit, Yatzy og andre påskespill på mobilen din.

Du får søte kyllinger som bakgrunnsbilde for å komme i påskestemning, eller hva med sangen Påskemorgen som ringelyd? Du finner alt dette og mer hos Micromania.

Mobilvettreglene
Mobilen er et must for mange i påsken, men ikke stol blindt på at telefonen skal redde deg ut av knipa uansett. Her er mobilvettreglene.

  • Hvis du ikke har dekning – søk opp i høyden.
  • I utkanten av mobilsenderens rekkevidde kan det være lettere å sende SMS-meldinger enn å foreta samtaler.
  • For å unngå fukt: legg mobilen i en vanlig blank plastpose.
  • Spar på batteriet – du kan få bruk for det.
  • Husk lader og reservebatteri. Det finnes engangsbatterier til enkelte modeller.
  • Kulden reduserer batterikapasiteten. Oppbevar derfor mobiltelefon og ekstrabatteriet nær kroppen.
  • Dersom du har Blåtann og legger telefonen din nederst i sekken og går med handsfree på øret, så kan sekken i seg selv være nok til å kunne blokkere signalene i mer grisgrendte områder.
  • La ikke mobiltelefonen være ditt eneste sikkerhetsutstyr i fjellet. Den ordinære fjellutrustningen bør fortsatt være med!
  • Sjekk dekningen før du reiser.

Påskeegg
Det blir ikke påske uten påskeegg fylt med godis.

Hvis du virkelig vil glede en nerds hjerte er det ikke små, søte påskeharesjokolader eller hønemarsipan du legger i egget.

Nei, hva med en sjokolademus – og da mener jeg av pc-typen.

Eller kanskje en cd-rom-plate i sjokolade, levert i et ekte cd-cover?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere