RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nerdrum dømt til fengsel

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kunstneren Odd Nerdrum er dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteundragelse.

Kunstmaleren sto tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998 - 2002 uten å ha ført opp inntektene i selvangivelsen.

Nerdrum ble i Oslo tingrett i august i fjor dømt til to års ubetinget fengsel. Tingretten reduserte beløpet og fant ham skyldig i å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner. Nedrum anket dommen.

- Vi mener dommen fra tingretten er helt gal og vil kreve frifinnelse, sa skattejurist Pål Berg i advokatfirmaet Bækhus Dege til NRK.

Til VG sier politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt følgende:

- Nerdrum ble dømt til to års ubetinget fengsel i tingretten, selv om påstanden fra aktor var på to år og ti måneder. I lagmannsretten kan vi si at man har fulgt påtalemyndighetens argumentasjon og påstand. Utover det må vi studere premissene før vi kan komme med en bredere analyse.

Dommen fra Borgarting lagmansrett er i tråd med aktors påstand. Forsvaret ba om full frifinnelse.

Nerdrum betegner seg selv som figurativ kitsch-maler, men kan også karakteriseres som moderne klassisist med forbilder fra den eldre kunsthistorien i protest mot modernismen. Nerdums mest kjente og provokative malerier er kanskje «Mordet på Andreas Baader» fra 1977–1978 der han framstiller terroristen som et offer, og «Selvportrett i gylden skrud» fra 1998 der han avbilder seg selv med erigert penis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere