RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nerdrum i retten: - Min kone er nærmest som en sykepleier

RISIKERER FENGSEL: Kunstner Odd Nerdrum risikerer fengselsstraff for å ha unnlatt å betale skatt. Denne uka er saken hans oppe i lagmannsretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RISIKERER FENGSEL: Kunstner Odd Nerdrum risikerer fengselsstraff for å ha unnlatt å betale skatt. Denne uka er saken hans oppe i lagmannsretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
I retten fortalte Odd Nerdrum (70) om en sviktende helse som gjør det vanskelig for ham å male.

70-åringen er denne uken i Borgarting lagmannsrett, hvor ankesaken mot ham går. Nerdrum er tiltalt for å ha unnlatt å betale skatt for salg av en rekke bilder, og risikerer fengselsstraff. Tirsdag inntok han vitneboksen.

- Mange gjorde narr av meg på grunn av ticksene da jeg var liten. Og slik ble jeg ganske isolert. Det er kanskje derfor jeg alltid har likt å stå og arbeide for meg selv.

Slik beskrev Odd Nerdrum oppveksten med det som senere har blitt diagnostisert til tourettes syndrom, da han forklarte seg.

I dag er Nerdrums helsesituasjon dårlig. Han fortalte at han ikke klarer å forholde seg til den nye teknologien.

- Min kone er nærmest som en sykepleier. Jeg kan ikke kjøre bil. Ikke kan jeg noe om data eller mobiltelefoner. Jeg lever innkapslet i en gammel verden. Jeg kan til nød sette på en grammofon, sa han.

Heller ikke male får han gjort så mye av som han skulle ønske.

- Jeg prøver så godt jeg kan, men det har vært vanskelig for meg i det siste. Skrive gjør jeg ikke lenger. Så at jeg klarer å komme hit og snakke, det er jeg stolt av, avsluttet kunstneren sin forklaring.

- En belastende tid
Da han satte seg i vitneboksen tirsdag morgen begynte han først med å ta for seg det han mener hele saken startet med. Et antall bilder malt med en oljeblanding som siger, og hvor bildene etter hvert kom til å bli ødelagt som følge av dette, er ifølge 70-åringen bakgrunnen for saken.

Fakta: Nerdrum-saken:

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Kunstneren Odd Nerdrum har to parallelle saker gående i rettsvesenet. Begge sakene gjelder skatteunndragelse av de samme beløpene.
  •  I juni 2012 ble Nerdrum i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i to år og ti måneder for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene i selvangivelsen.
  •  Nerdrum anket dommen til Høyesterett. Høyesterett mente dommen mot kunstneren var for dårlig begrunnet og opphevet den. Saken skulle opp til nye behandling i Borgarting lagmannsrett 26. august, men ble utsatt på grunn av Nerdrums helsetilstand. Saken kommer opp i mai.
  •   Nerdrum saksøkte Skatt øst fordi han mener han er urettmessig etterlignet for inntektsårene 1998-2002. Nerdrum tapte i Oslo tingrett, men har anket til Borgarting lagmannsrett. 

- Jeg måtte begynne å lage erstatningsbilder til dem som ville ha det. Men jeg skjønte på advokaten min at skattemyndighetene mente at jeg hadde solgt bilder i smug, fortalte han.

Nerdrum beskriver denne tiden som katastrofal.

- Dette var en svært belastende tid for meg. Det var rundt 40 bilder jeg måtte male på nytt, og dette var store arbeider. Alt måtte gjøres på nytt. Jeg fikk en ganske hard depresjon og var depressiv nesten hele tiden.

-Det var en stund jeg var så på felgen at det nesten var katastrofe. Dette er en sak mot et menneske som har opplevd en katastrofal situasjon. Det var en katastrofal tid, forteller han videre.

Han mener skattemyndighetene har misforstått situasjonen og at de trodde at han solgte erstatningsbildene og tjente penger på dem.

Økonomisk sikring
Nerdrum hevder en bankboks i Østerrike - hvor han oppbevarte 700. 000 dollar - var et resultat av de ødelagte bildene. Disse pengene mener skattemydinghetene at kunstneren skulle ha skattet av. Grunnen til opprettelsen av bankboksen skal ifølge Nerdrum ha vært at han, sammen med sitt nye galleri i New York, skulle ha en økonomisk sikring i tilfelle det skulle skje at flere av den norske kunstnerens bilder skulle bli ødelagt.

Etter å ha hørt hele Nerdrums forklaring mener aktor i saken, Asbjørg Lykkje, at det ikke er mulig for 70-åringen å oppnå full frifinnelse.

- Det er ubestridt at han hadde penger i bankboksen som skulle ha vært oppgitt til beskatning. Ikke noe av det han sa i forklaringen sin var nytt for meg, sier hun.

Fjerde gang
Det er fjerde gang Nerdrum møter i retten for å kjempe for sin uskyld. Skattemyndighetene mener at han unnlot å føre opp tilsammen over 14 millioner i selvangivelse for årene 1998 til 2002.

Flere hevede sjekker som ikke er oppgitt til beskatning var blant det aktor leste opp da hun innledet saken i lagmannsretten mandag.

Les også: - Sakene har blitt ført med følelser fra aktoratets side

Det er en mengde dokumenter i saken, og hun tok seg god tid til å gå gjennom det hun mener er vesentlig for ankesaken.

I 2011 ble Odd Nerdrum dømt til fengsel i to år for skatteunndragelser. Tingretten fant ham skyldig i å ha unndratt 10,5 millioner kroner fra beskatning.

Les:To års fengsel for Nerdrum

I 2012 skjerpet lagmannsretten dommen til fengsel i to år og ti måneder.

Fikk delvis støtte
I 2013 sa Høyesterett at lagmannsrett-dommen var mangelfull, og sendte den tilbake for ny behandling. Det er denne behandlingen som starter i Borgarting lagmannsrett i dag.

Høyesterett mente at det spesielt var et beløpet på 700.000 dollar som kunne være talt to ganger.

Disse pengene befant seg i bankboksen i Østerrike. Her oppbevarte Nerdrum store pengebeløp som kom fra Forum Gallery i New York. I 2002 tok Nerdrum ut 700.000 dollar fra bankboksen. Han sier at pengene ble overført til galleriet som deretter overførte 750.000 dollar til hans konto på Island.

Skattemyndighetene har ment at de 700.000 dollarene som Nerdrum tok ut, og de 750.000 dollarene som galleriet overførte, var ulike penger.

Nerdrum mener derimot at galleriet overførte 700.000 kroner fra Østerrike pluss 50.000 dollar i honorar for salg av bilder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere