Nerdrums forsvarer: - Han har oppgitt for store inntekter

TILBAKE I RETTEN: I dag er Odd Nerdrum tilbake i rettssalen. Kampen mot Skatt Øst og påtalemyndigheten har pågått i flere år. Her på vei inn i lagmannsretten sammen med sine forsvarere. Foto: Maria Schiller Tønnessen

TILBAKE I RETTEN: I dag er Odd Nerdrum tilbake i rettssalen. Kampen mot Skatt Øst og påtalemyndigheten har pågått i flere år. Her på vei inn i lagmannsretten sammen med sine forsvarere. Foto: Maria Schiller Tønnessen

Kunstner Odd Nerdrum (70) risikerer fengsel.

19.05.14 14:17

- I bokettersynet, som er grunnen til at min klient ble tiltalt i utgangspunktet, kom det fram at han har oppgitt for store inntekter, sa Nerdrums forsvarer Pål Berg.

Sammen med advokat John Christian Elden skal han nå overbevise lagmannsretten om at Odd Nerdrum ikke er skyldig i skattesvindel.

Det er fjerde gang Odd Nerdrum møter i retten for å kjempe for sin uskyld. Skattemyndighetene mener at Nerdrum unnlot å føre opp tilsammen over 14 millioner i selvangivelse for årene 1998 til 2002.

Det var en tydelig sliten 70-åring som møtte i Borgarting lagmannsrett mandag. Da dommer Kristel Heyerdal spurte om han erkjenner straffskyld, svarte han kontant nei.

DOMMER: Kristel Heyerdal.


- De tidligere sakene har blitt ført med mye følelser fra aktoratets side, men jeg er mer opptatt av tall og beregninger, sa Nerdrum til Nettavisen under ankesaken.

Nerdrum, som måtte utsette ankesaken på grunn av sykdom, ville ikke si noe om hvordan han føler seg nå.

- Det vil jeg ikke kommentere, sa han.

Flere hevede sjekker som ikke er oppgitt til beskatning var blant det aktor Asbjørg Lykkje leste opp da hun innledet saken i Borgarting lagmannsrett.

Det er en mengde dokumenter i saken, og hun tok seg god tid til å gå gjennom det hun mener er vesentlig for ankesaken.

I 2011 ble Odd Nerdrum dømt til fengsel i to år for skatteunndragelser. Tingretten fant ham skyldig i å ha unndratt 10,5 millioner kroner fra beskatning.

Les:To års fengsel for Nerdrum

I 2012 skjerpet lagmannsretten dommen til fengsel i to år og ti måneder.

Fikk delvis støtte
I 2013 sa Høyesterett at lagmannsrett-dommen var mangelfull, og sendte den tilbake for ny behandling. Det er denne behandlingen som starter i Borgarting lagmannsrett i dag.

Høyesterett mente at det spesielt var et beløp på 700.000 dollar som kunne være talt to ganger.

I RETTEN: Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett mandag. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Nettavisen)
Bankboksen
Disse pengene befant seg i en bankboks i Østerrike. Her oppbevarte Nerdrum store pengebeløp som kom fra Forum Gallery i New York. I 2002 tok Nerdrum ut 700.000 dollar fra bankboksen. Han sier at pengene ble overført til galleriet som deretter overførte 750.000 dollar til hans konto på Island.

Skattemyndighetene har ment at de 700.000 dollarene som Nerdrum tok ut, og de 750.000 dollarene som galleriet overførte, var ulike penger.

Nerdrum mener derimot at galleriet overførte 700.000 kroner fra Østerrike pluss 50.000 dollar i honorar for salg av bilder.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.