RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nervegift: Russisk kjemiker står fram

Britisk politi iført spesialutstyr på stedet der Sergej Skripal og hans datter Julia ble funnet 4. mars. Foto: AP / NTB scanpix
Britisk politi iført spesialutstyr på stedet der Sergej Skripal og hans datter Julia ble funnet 4. mars. Foto: AP / NTB scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Russisk kjemiker sier han var med på utvikling av nervegiften

Nervegiftangrepet i Salisbury ble ikke utført av Russland, mener en kjemiker som sier han deltok i et offentlig russisk program for å utvikle giften.

Kjemikeren Leonid Rink sier han deltok i et statlig støttet program for å utvikle nervegiften Novitsjok. Den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia ville ha vært døde dersom Moskva sto bak forgiftningen, mener Rink.

Les egen sak: May mener Russland sto bak forgiftning av eksspion

– De lever fortsatt. Det betyr at det enten ikke dreide seg om Novitsjok i det hele tatt, eller at giften var dårlig blandet og slurvete påført, sier Leonid Rink til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Eller like etter påføringen av giften brukte britene en motgift, noe som i så fall betyr at de ville ha vært i stand til å vite nøyaktig hvilken gift det dreide seg om, sier han.

Les også: - Eksspion ble forgiftet med nervegift utviklet av Sovjetunionen

Rink sier han arbeidet ved et statlig laboratorium i den lukkede byen Shikhan i 27 år, fram til begynnelsen av 1990-tallet, der utviklingen av Novitsjok pågikk. Utviklingen av nervegiften dannet grunnlag for hans doktorgrad, opplyser han.

– En stor gruppe spesialister i Shikhan og Moskva arbeidet med å utvikle Novitsjok, sier Rink.

Dermed motsier Rink viseutenriksminister Sergej Riabkov som i forrige uke avviste at Moskva har utviklet det kjemiske våpenet.

– Jeg ønsker å slå fast, med all mulig sikkerhet, at Sovjetunionen eller Russland ikke hadde noe program for å utvikle en nervegift kalt Novitsjok, sa han.

Russisk UD opplyser at Ryabkov fortsatt står inne for sitatet.

Storbritannia mener Russland sto bak angrepet på Skripal 4. mars, noe Moskva har avvist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere