*Nettavisen* Nyheter.

Nervene styrer flørten

Er du en kløne med damene? Årsaken kan være et bitte lite nervesenter som er ansvarlig for din flørting.

02.08.04 08:36

Klikk på bildet for å forstørre.

Du svetter i hendene, snubler i lissene og ler nervøst som en tvilsom øksemorder. Lyder situasjonen kjent? Dating og flørting kan være en tøff påkjenning for mange av oss.

Men heldigvis er det noen strukturer på plass i kroppen din som styrer deg inn på riktig spor. Det mener i alle fall en gruppe forskere som har funnet det avgjørende nervesenteret for seksuell adferd i forsøk på fruktfluer.

Nervene avgjør
Et lite nervesenter er alt som styrer fluenes adferd slik at de får parret seg med attraktive partnere av samme art. Da forskerne ved Standford University i California klusset med dette nervesenteret hos noen fluer så de tydelig at parringsleken kom helt ut av kontroll.

Fluene som tidligere var drevne casanovaer begynte plutselig å blande sammen noen av sjekketriksene. Riktig oppførsel i flueverdenen består blant annet av å banke borti hunnen, flakse med vingene og synge en liten kjærlighetsserenade.

Men uten det avgjørende nervesenteret på plass forøkte fluene å gjøre alle tingene samtidig - med katastrofalt resultat. Hun-fluene syntes slett ikke oppvartningen var tiltrekkende og avviste derfor seksuell kontakt.

Likner på mennesker
Spranget fra fruktflue til menneske kan virke ganske søkt. I tillegg har vi mennesker en bred base av læring og kognitive egenskaper som vi kan bruke i en sjekkesituasjon. Men forskerne presiserer at de fysiske forskjellene på fluer og menneskers oppbygging av funksjoner slett ikke er så store som vi liker å tro.

- Fruktfluen er en modell-organisme med grunnleggende funksjoner i cellene som er svært like som hos mennesker. Det ville ikke overraske meg om menneskelig seksuell oppførsel også har sitt grunnlag i et senter i nervesystemet som behandler tiltrekning og parring, forteller forskeren Bruce Baker til nyhetsbyrået Reuters.

- Dersom du ser på den grunnleggende adferden til fluene vil du finne en innebygget egenskap til å gjenkjenne andre fluer av riktig art og riktig kjønn. Fluene får dermed partnerens oppmerkomhet, synger en kjærlighetssang, og så videre. Så de grunnleggende prinsippene er ganske like som det mennesker gjør for å formere seg og produsere et avkom, mener Baker.

Fem siste saker fra Mozon.no:
Lite søtt gjør deg sur
Et egg om dagen?
Hun har ikke lyst
Mindre smerter med alternativ medisin
Drikk vann i varmen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.