RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nervøs dag på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Utlendingene kom på banen og solgte oljeaksjer fredag på en svært nervøs Oslo Børs. Les mer her
Det ble nedgang på Oslo Børs fredag etter en tøff uke i markedet. Etter gårsdagens gigantfall er markedet tilbake til nivåene fra midten av august, og markedet har falt i takt med nedgangen i oljeprisen.

Hovedindeksen falt 0,13 prosent til 309,4 poeng, og det var tungvekterne Statoil og Hydro som dro ned. Begge aksjene ble solgt grundig ned av det amerikanske meglerhuset Lehman Brothers og endte ned henholdsvis 0,67 prosent og 1,2 prosent.

Blant de ti mest omsatte aksjene var det imidlertid bare to selskap utenom Statoil og Hydro som fikk en negativ kursutvikling fredag. Stolt-Offshore falt 0,72 prosent mens Fred Olsen Energy falt 1,56 prosent.

Blant de mest omsatte aksjene var det Frontline som fikk den sterkeste oppgangen, og det er sannsynligvis flere som har kjøpt inn igjen aksjen etter gårsdagens kraftige fall. Aksjen endte opp 4,1 prosent.

Blant dagens tapere finner vi Opera Software som falt 4,7 prosent men også IT-selskap som Software Innovation og Data Respons falt kraftig.

Goodtech ble dagens vinner på for den relativt sterk volum. Aksjen endte opp 38,74 prosent. Canargo, som ble gruset i gårsdagens handel, endte opp 6,44 prosent i dag mens oljemyggen PA Resources steg 4,8 prosent.

Oppgang på Wall Street
Det amerikanske aksjemarkedet åpner opp fredag etter at sysselsettingsstatistikken for september ble offentliggjort i dag. Tallene viste at langt færre enn forventet hadde mistet jobben i måneden, noe som etter hvert førte til rentefrykt i markedet.

Dette avtok imidlertid før åpning og markedet stiger.

Dow Jones indeksen er opp 0,3 prosent mens S&P 500 er opp 0,26 prosent. Nasdaq-indeksen stiger 0,37 prosent.

Usikker amerikansk åpning etter tall

Det så ut som om det amerikanske aksjemarkedet ville åpne i pluss fredag, men det var før sysselsettingsstatistikken for september kom.

Etter rapporten ble fremlagt, som viste at færre hadde mistet jobben enn fryktet, steg først indeksfutures for S&P 500 indeksen, for så å falle tilbake.

I skrivende stund indikeres det en svak nedgang både på Dow Jones og S&P 500 mens Nasdaq-indeksen indikeres å åpne i pluss.

Nytt fall for Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,6 prosent etter at markedet forsøkte seg på en liten oppgang tidligere på dagen. Den oppgangen viste seg å være en kortvarig glede, og det som kalles en sellers rally ser ut til å materialisere seg.

Det betyr at aktørene bruker oppganger til å selge seg ned eller shorte på.

Statoil og Norsk Hydro leder an i fallet, og de to aksjene faller henholdsvis 1 og 1,56 prosent. Norsk Hydro ble i dag nedgradert av Goldman Sachs, som nå har en underperform-anbefaling på aksjen.

DNO faller 1,4 prosent mens Frontline og Tandberg stiger henholdsvis 1 prosent og 1,8 prosent. Gjødselselskapet Yara stiger 2,2 prosent etter gårsdagens kraftige kursfall.

StepStone er dagens taper så langt med en nedgang på knappe 8 prosent, mens Awilco Offshore faller ned 6 prosent. Det er også kursfall på over fire prosent i Active 24, Fjord og Tandberg Data.

Goodtech tar igjen noe av det tapte fra i går og stiger 20,9 prosent mens SAS kom med hyggelige trafikktall som sender aksjen opp 4 prosent.

I Europa holder børsene seg nærmest uendret fra i morges.

Endelig stiger det

Det starter i pluss på Oslo Børs fredag etter gårdagens kraftige kursfall. Oljeprisen har tikket noe opp igjen, noe som også roer nervene til aktørene i markedet kraftig.

Vel ti minutter etter åpningen er hovedindeksen opp 0,9 prosent men hovedindeksen falt rett etter åpning da indeksen var ned 0,3 prosent.

Statoil og Hydro er begge ned henholdsvis 0,33 prosent og 0,6 prosent mens Frontline stiger 1,6 prosent. Gjødselselskapet Yara stiger 2,24 prosent.

På vinnerlisten finner vi blant annet Goodtech, som stiger vel 10 prosent mens Canargo- gårsdagens taper med over 30 prosents fall – i dag stiger 6,7 prosent. Blom stiger også 3,6 prosent.

Taperlisten toppes av Nutripharma som stiger fem prosent mens Deep Sea Supply, som i går var svært svak, faller 4,9 prosent.

DNO stiger 1,4 prosent etter gårdagens kraftige kursfall.

Det er ventet at handelen i dag vil være avventende i forkant av amerikanske sysselsettingstall.

I Europa har børsene falt noe tilbake. I Tyskland er DAX-indeksen ned 0,23 prosent mens FTSE-100 holder seg med en oppgang på 0,07 prosent.
Panikken over

Oslo Børs ramlet over fire prosent torsdag etter at panikken tiltok i markedet. Blant annet har oljeprisen falt kraftig tilbake denne uken, og dratt markedet i Oslo med seg. Men rentespøkelset har også kommet frem, noe som har gitt børsuro i utlandet.

I morgentimene fredag er oljeprisen kommet noe opp fra torsdagens kraftige fall, noe som vil føre til at markedet er noe mer sikre i dag. Dermed kan vi se frem til en åpning i pluss fredag.

Uansett ventes markedet å være avventende i forkant av makrotall som kommer fra USA fredag ettermiddag. Non Farm Payrolls er ventet å vise nedgang i antall jobber i USA, men usikkerheten rundt tallene er stor.

Finanssektoren kan også løfte seg en del fredag, etter oppgang verden over det siste døgnet.

For flere av de aksjene som i går ble utbombet kan det altså bli rekyl tilbake i dag. Like etter åpningen av de europeiske børsene er det en relativ flat utvikling.

I London er FTSE-100 opp 0,03 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,09 prosent. I Paris er CAC-40 indeksen opp 0,04 prosent mens i Stockholm er OMX-indeksen flat.

Oppgang i Asia - Nedgang i USA

Morgan Stanleys Asia-indeks stiger i morgentimene fredag med 0,4 prosent, drevet av sterk oppgang i finansaksjer.

I Japan faller Nikkei 225-indeksen 0,4 prosent, noe som er tredje dag med nedtur, mens den bredere Topix indeksen steg 0,5 prosent.

Nedgang på Wall Street

Rentefrykten i USA ble for mye å bære for markedet, som sendte aksjene ned torsdag. En uttalelse fra et regionalt FED-medlem som ble sett på som haukete hva angår renten ble ikke balansert ut av gode nyheter fra retail-sektoren eller kraftig fall i oljeprisen.

Selv om markedet startet bra falt både Dow Jones og S&P 500 til det laveste nivået på tre måneder, med Dow indeksen ned 0,3 og S&P 500 ned 0,4 prosent. Nadaq-indeksen falt rett under en prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere