Nesbøs «Snømannen» skal spilles inn i Oslo

Jo Nesbøs kriminalroman «Snømannen» skal spilles inn i Oslo. Innspillingen starter i januar neste år.

Jo Nesbøs kriminalroman «Snømannen» skal spilles inn i Oslo. Innspillingen starter i januar neste år. Foto: Gitte Johannessen (NTB Tema)

Jo Nesbøs kriminalroman «Snømannen» skal spilles inn i Oslo. Innspillingen starter i januar neste år.

21.10.15 21:15

– Jeg kan fortelle at produksjonen av «Snømannen» er lagt til Oslo. Dette er noe jeg har visst om en stund, men ikke har ønsket å fortelle uten godkjenning fra produksjonsselskapet. I natt fikk jeg eposten som informerte om at det var greit å offentliggjøre nyheten, sier den nylig avgåtte kulturbyråden Hallstein Bjercke til NRK.

Dermed skal politietterforsker Harry Hole vandre rundt i sitt hjemlige Oslo, etter vedvarende rykter om at innspillingen var på vei til Stockholm.

– De kommer til å starte produksjonen i første halvdel av januar. Dette vil bety store økonomiske verdier til byen Oslo, og det vil også skape mange nye arbeidsplasser for filmindustrien i byen, spår han.

Insentivordningen

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er strålende fornøyd med å få «Snømannen» til Oslo og ser det som et direkte resultat av den nye insentivordningen hun nå håper skal bli vedtatt i Stortinget.

– Vi visste at en slik ordning ville ha en stor effekt for å få utenlandske selskaper til å legge sine filmproduksjoner til Norge, sier hun til NTB onsdag kveld.

Statsråden trekker særlig fram tre effekter ordningen vil få: At produksjonene legges hit vil innvirke både på økonomi og sysselsetting, det vil kunne bety mye for de regionale filmsentrene og endelig vil turistnæringen kunne nyte godt av den eksponeringen Norge får gjennom større internasjonale filmproduksjoner.

Så sent som onsdag hadde hun et møte i Oslo med blant annet Sigmund Elias Holm ved Vestnorsk Filmkommisjon, som formidler innspillingssteder og -selskaper til utenlandske filmselskap. Kommisjonen presenterte et større filmprosjekt.

– Insentivordningen kunne ikke fått bedre drahjelp enn «Snømannen», sier en meget tilfreds kulturminister.

Widvey mener ordningen vil være på plass tidlig i 2016.

Befaring i Oslo

Jeff La Plante fra Universal Pictures i Hollywood og Sarah-Jane Wright fra Working Title i London, de to aktuelle produksjonsselskapene, har begge vært på befaring med regissør Tomas Alfredson på mulige locations i Oslo.

– Først presenterte Alfredson filmen slik han ser den som regissør, i henhold til hans kunstneriske visjon. Så presenterte produsenten og selskapet prosjektets produksjonsmessige sider. Så presenterte kulturministeren og departementet insentivordningen, og svarte på spørsmål om ordningen, sier Bjercke til filmmagasinet Rushprint.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.