RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nesespray kan forgifte barn

Se hvilke legemidler du bør holde unna barna.

(SIDE2): Barn kan få tak i legemidler som de spiser, eller legemidler kan bli feildosert eller forvekslet. Mange av legemidlene Giftinformasjonen får spørsmål om, er reseptfrie, skriver Folkehelseinstituttet.

Det er kanskje overraskende at det er de reseptfrie og tilsynelatende harmløse legemidlene som er problemet, men kanskje er vi ikke så nøye med å gjemme unna disse, som de på resept?

Sjekk hva du bør være ekstra oppmerksom på:

NESESPRAY
Nesesprayer beregnet for voksne, kan gi forgiftninger hvis de brukes på spedbarn.

HOSTESAFT
Hostesaft er ofte noe som faller i smak hos små barn, de forsyner seg gjerne selv hvis flasken står lett tilgjengelig. Et lite barn er heller ikke så nøye med doseringen, og mengden kan fort bli stor. De reseptfrie hostesaftene fører sjelden til forgiftninger, men utseendemessig/smaksmessig er de helt like de reseptpliktige som kan gi alvorlige forgiftninger ved overdosering.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

OVERDOSE PARACET
Det er ikke uvanlig at voksne feildoserer febernedsettende og smertestillende medikamenter til barn. Typisk er å gi barnet stikkpiller med feil styrke, slik at dosen blir for stor.
Smertetilstander som tannpine krever ofte smertelindring. Å overdosere med paracetamolholdige eller andre smertelindrende medikamenter er da slett ikke uvanlig. Vi har sett alvorlige forgiftninger ved slik feilbruk.

VÆR OBS PÅ REISEN
Ved reiser er det typisk at legemidler ligger lett tilgjengelig i toalettmapper og vesker. Det kan være fort gjort for et barn å få tak i og smake på disse. Eksempler på slike legemidler er reisesyketabletter, allergimedisin, jernpreparater og lidokainmedikamenter.

USIKKER?
Giftinformasjonen har en døgnåpen vakttelefon. De gir deg hjelp og råd ved forgiftninger og forgiftningsfare og forteller deg hva som er giftig, hvilke symptomer man får og hvilken behandling som er nødvendig.
Telefonnummer: 22 59 13 00.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere