Gå til sidens hovedinnhold

Neste års Michelin-stjerner skal deles ut i Trondheim

For første gang i historien skal Michelin-guiden presenteres i Norge.

Det skjer 17. februar neste år i Trondheim, og seremonien skal foregå i storsalen i Olavshallen.

Nyheten skaper stor entusiasme i Trondheim som jobber hardt med å markedsføre byen og Trøndelag som hele nordens matby under merkevaren Home of Nordic flavors.

– Dette er helt fantastisk, – et historisk vendepunkt for matbyen Trondheim! Vi gleder oss til å ønske presse, deltakere og gjester velkommen til Trøndelag i februar. Nå får vi en unik sjanse til å vise frem hele regionen med både produsenter, topprestauranter og enklere spisesteder, som alle deler en lidenskap for de gode råvarene. Det er jo her de nordiske smakene kommer fra, sier Tanja Holmen, reiselivdirektør i Visit Trondheim.

Roar Hildonen, Tromheims grand old man innen restaurantbransjen i Trondheim, mener det er to stjernerestauranter som skal ha æren for at Trondheim fikk oppdraget:

-Det var stjernene til Fagn og Credo som gjorde det mulig å få arrangementet til Trondheim, sier han og sikter til byens to første Michelin-stjerner som ble delt ut i vinter.

Også stjernekokkenene smilte bredt over torsdagens nyhet.

Vil vise fram bærekraftig mat

- At det skjer i Trondheim, vil nok ikke ha noe å si for oss direkte. Etter at vi fikk stjerne i fjor, har vi hatt full restaurant hele tiden. Men for byen og mangfoldet av flinke kokker, restauranter og matprodusenter i regionen er dette en stor anerkjennelse. Og ikke minst en stor mulighet til å vise seg frem, sier Fagn-sjef Jonas Nåvik til Nettavisen.

Stjernekollega Heidi Bjerkan, som i vinter fikk tidenes første bærekraft-pris fra Michelin, trekker også frem ringvirkningene når Nettavisen spør hva dette betyr.

- Jeg har aldri drevet med dette for å få stjerner. Jeg holder på med dette fordi noen lokale matprodusenter traff noe hos meg. Dette er småskala-produsenter som driver på naturens premisser. Dette gir oss en mulighet til å løfte frem denne måten å tenke mat og bærekraft på til et internasjonalt publikum, sier Bjerkan og legger til:

- Det er ikke tvil om at deler av fine dining-bransjen har drevet på en måte som ikke er bærekraftig. Heller ikke økonomisk.

Trondheims ordfører Rita Ottervik ser fram til at byen skal være vertskap for utdlingen neste vinter.

- Dette er en stor dag for Trondheim, Trøndelag og Norge. At Michelin velger Trondheim til en slik utdeling er et resultat av den fantastiske jobben mange har gjort over lang tid for å løfte byen og regionen som matdestinasjon, sier hun.

Les også: Slik går du ned i vekt med jogging: Handler ikke om hvor fort du løper, men hvor langt (+)

- Fagn og Credo gjorde det mulig

Les også

Ny norsk stjerne i Michelin-guiden

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gleder seg også over nyheten.

– Det er gøy at Michelin ønsker å legge dette arrangementet til Norge. Jeg heier på alt som kan bidra til bedre mat. Jeg håper den økte oppmerksomheten om Norge som matnasjon bidrar til etablering av små og mellomstore bedrifter, integrering i arbeidslivet og attraktive mattilbud. Gratulerer til Trondheim og lykke til med arrangementet, sier næringsministeren.

Norge har totalt åtte stjernerestauranter i 2019-utgaven av guiden, fordelt mellom én tre-stjerner, Maaemo i Oslo, og syv én-stjernere - Kontrast, Galt og Statholdergaarden i Oslo, Credo og Fagn i Trondheim, og Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger.

Den første utgaven av Michelin Guide Nordic Countries kom i februar 2015.

Les også: Se Norway Cup direkte i Nettavisen - 27.juli - 3. august 2019

Les også

Verdens 50 beste restauranter i 2019

Kommentarer til denne saken