Neste atombombe kan være kraftigere

Foto: KNS

Spekuleres på at Kim Jong-un forbereder en ny atomvåpentest.

13.02.14 12:31

(Nettavisen): Nord-Korea planlegger en fjerde atomprøvesprengning, ifølge amerikanske og sørkoreanske vurderinger.

Nord-Korea har gjennomført tre offisielle atomprøvesprengninger i henholdsvis 2006, 2009 og 2013. Samtlige tester har vært underjordiske prøvesprengninger.

Nå ser det ut til at nordkoreanerne forbereder nok en atomtest.

- Det er kjent at Nord-Korea har en ubrukt tunnel i prøvesprengingsfeltet sitt, så en ny test har ligget litt i kortene, opplyser atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

Kippe påpeker imidlertid at han ikke er kjent med at det skal være noe forhøyet aktivitet i området, noe som ofte er en pekepinn på at noe er på gang.

- Teknisk sett er det grunner til å teste igjen, siden en ønsker mest mulig tiltro til kjernevåpenarsenalet sitt. Og det burde være nok plutonium til flere tester, sier han.

Produsert mer våpenran
Atomforskeren anslår at siden forrige prøvesprengning for ett år siden, så kan Nord-Korea ha produsert om lag 40 kilo med våpenanriket uran. Det tilsvarer en mengde som er nok til ytterligere to eller tre atomvåpenladninger.

- Hvis vi antar at anrikningsanlegget og anleggene for å gjøre om anriket uranheksafluorid til uranmetall deres fungerer optimalt, hvilket vi ikke kan bekrefte, så kan Nord-Korea ha en årlig produksjon av våpenanriket uran på rundt 40 kilo, sier han.

Selv om Nord-Korea har plutonium i beholdningen sin, så tror ikke Kippe at regimet har vært i stand til å legge til mer plutonium i arsenalet sitt det siste året.

- Kraftigere atomvåpen
Den forrige atomtesten ble gjennomført 12. februar i fjor. Sprengkraften er blitt anslått til å være alt fra seks til 17 kilotonn. I 2006 ble sprengkraften anslått til mindre enn ett kilotonn, mens i 2009 ble styrken anslått til rundt 2,4 kilotonn.

Neste atomtest vil trolig være langt kraftigere i styrke.

- Vi tror ikke de har virkningsforsterkede kjernevåpen, så jeg tviler på at en neste test vil overskride 30 kilotonn, men den kan godt være sterkere enn de foregående, sier Kippe.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

- Kan ha 30 kjernelandinger
Ingen i Vesten vet nøyaktig hvor mange kjernevåpen Nord-Korea besitter per dags dato. Men ifølge et estimat gjort i en rapport i 2013 fra Forsvarets forskningsinstitutt, kan Nord-Korea ha mellom seks og 30 kjernelandinger.

«Den resterende plutoniumbeholdningen er anslagsvis tilstrekkelig til alt fra seks til over tretti kjerneladninger, hvor det lavere antallet er klart mest sannsynlig, og hvor et høyere antall svarer til svært lavt svinn og at Nord-Koreas deklarasjon er korrekt med hensyn til hvor mye plutonium de brukte i sin første test,» lyder en oppsummering i rapporten «Atomprogrammene i India, Pakistan, Nord-Korea, Israel, Iran og Syria».

Forholdet til USA og Sør-Korea er på et frysepunkt, og om fjorten dager starter en to måneder lang felles militærøvelse mellom USA og Sør-Korea. Nord-Korea vil trolig bli mektig provosert over militærøvelsen. Nord-Korea har de siste årene gjentatte ganger truet både USA og Sør-Korea med atomkrig.

Fakta om Nord-Koreas atomprøvesprengninger

* Nord-Korea trakk seg fra Ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT) i 2003
* 9. oktober 2006: Nord-Korea foretok sin første atomprøvesprengning. Anslått styrke var 0,8 kilotonn. Prøvesprengningen ble møtt med internasjonal fordømmelse. FNs sikkerhetsråd svarte med å innføre sanksjoner mot Nord-Korea fem dager senere
* 25. mai 2009: Nord-Korea prøvesprengte en ny atomladning, med en anslått styrke på rundt 2,4 kilotonn
* 12. februar 2013: Nord-Korea gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning. Bombens sprengkraft anslås til mellom 6 og 7 kilotonn (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag