Etter at det for få dager siden ble klart at SAS-pilotene gikk ut i streik, har kanselleringer og historier om folks ødelagte ferier preget nyhetsbildet.

Men man må kunne si at SAS-streiken har rammet hardere noen steder enn andre. For på Svalbard flyr nemlig to selskaper til Fastlands-Norge. Nå er det bare ett.

For alle SAS-avganger til og fra Longyearbyen er kansellerte, og Norwegian har ikke en eneste ledig plass frem til 25. juli, altså kan man ikke forlate øygruppen før om tre uker, med mindre man hadde Norwegian-billett fra før av.

– I går kveld møtte jeg noen som skulle flydd tidligere på dagen. Han hadde ingen anelse om hva han skulle gjøre, og han hadde ingen sted å bo. Han levde liksom fra dag til dag. Det er ingen som har noen svar, sier Willis Hopwood til Nettavisen.

GARDERMOEN (Nettavisen): Disse passasjerene har fått ferieplanene fullstendig knust etter at SAS-pilotene har gått ut i streik fra mandag klokken 12. Vi har møtt et knippe passasjerer som nettopp har fått streike-nyheten.

– Usikkerhet

Willis (28) og faren Christian Hopwood (62) er fra London og landet i Longyearbyen forrige fredag. Etter planen skulle de reist hjem onsdag, men slik ble det altså ikke.

– Vi visste at det var en mulighet for streik og måtte bare ta det som det kom. Vi skulle reist hjem til London i dag, men fikk den endelige beskjeden om at flygingen var kansellert i går, forteller Willis.

Han forteller at de to har hatt en fantastisk tur og fått sett alle tingene man kunne ønske på en Svalbard-tur. Likevel skulle de ønske at slutten på reisen ble litt annerledes.

– Vi fikk beskjed om at det ikke var noe SAS kunne gjøre for oss, så det har vært litt stressende det siste døgnet, forteller han.

Dyr affære

Far og sønn var heldigvis raske på avtrekkeren og fikk bestilt en returbillett allerede på neste onsdag. Og Willis ble ekstra glad for at de tok den avgjørelsen når Nettavisen forteller at det ikke er tilgjengelige billetter før 25. juli med Norwegian (i skrivende stund).

– «Jesus», da var det tydeligvis rett avgjørelse av faren min. Denne gangen tror jeg vi var ganske heldige, sier han.

Og Willis, som befinner seg på en kafé midt i Longyearbyen forteller at stemningen der er litt annerledes, i hvert fall hos turistene.

– Det er litt usikkerhet blant folk, det er liksom ingen som vet hva som foregår. Det har vært snakk om at det skal settes opp ekstra avganger, men jeg tror det var lurt å bestille en retur i neste uke.

Willis og Christian vil tilbringe den ekstra uken på et cruise rundt Svalbard, men det er på ingen måte gratis.

– Vi skulle vært på jobb i morgen, men vi måtte bare ringe arbeidsgiverne våre og fortelle at vi kommer en uke for sent tilbake til London. I tillegg må vi punge ut for en ekstra uke her. Forsikringsselskapet sa bare at vi må vente to måneder før de tar en avgjørelse rundt refundering av denne uken, forteller han.

– Ikke kritisk

Assisterende sysselmester, Sølvi Elvedahl, forteller at de overvåker situasjonen kontinuerlig med tanke på SAS-streiken.

– Vi overvåker situasjonen hele dagen og har daglige møter om beredskapen, og overvåker om det er fare for liv og helse, sier Elvedahl til Nettavisen.

– Per nå er ikke situasjonen kritisk, sier hun.

Hun forteller at situasjonen utgangspunktet ikke er noe annerledes for de som bor på Svalbard eller turistene der, enn andre steder i landet.

– Vi har jo ikke noen andre alternativer når SAS ikke kjører sine turer, og de fløy jo de fleste rutene. Som turist er nok ikke situasjonen ideell, men ellers er den lik situasjonen på fastlandet.

Elvedahl forteller at de per nå får tilstrekkelig med forsyninger via båt og fly, samt at ambulanseflyene fortsatt flyr de med akutt behov for oppfølgning til UNN i Tromsø.

Les også

SAS-ledelsen flytter brikker – hent inn Janne Carlsson!