RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neste uke står de klare med kikkert overalt

KONTROLL: I store deler av Europa skal utrykningspoliti ha bilbeltekontroller for å kunne redde liv i framtiden. Foto: Scanpix
KONTROLL: I store deler av Europa skal utrykningspoliti ha bilbeltekontroller for å kunne redde liv i framtiden. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Jeg har sett nok av skrekkeksempler.

Som en del av et europeisk samarbeid holder utrykningspolitiet (UP) i neste uke kontroller over hele landet. Bilbeltesynderne skal nemlig tas.

- Jeg har sett nok skrekkeksempler på dødsulykker som ikke hadde vært dødsulykker, hvis ofrene bare hadde brukt bilbelte, sier UP-sjef Runar Karlsen til Nettavisen.

Han hevder halvparten av dødsofrene i trafikken i fjor kunne ha overlevd.

- Mange av dem kunne hatt et godt liv i dag om de hadde brukt belte, sier han.

Statistikken viser at rundt 95 prosent av norske bilister bruker bilbelte. Bra, men ikke godt nok, synes Karlsen.

- Det er likevel en stor andel som ikke bruker det, noe som er helt unødvendig. Det er en billig og enkel forsikring. Det er uforståelig at noen dropper det.

- Noen vil jo ikke bruke bilbelte i frykt for at de ikke kommer seg løs hvis de havner i vann, eller kolliderer. Hva tenker du om det?

- Leter man lenge nok så finner man argumenter. Men spørsmålet er jo om man hadde overlevd uten beltet. Dette bør ikke være et argument, for i de aller fleste ulykker er bilbeltet avgjørende, mener UP-sjefen.

Når politiet neste uke kontrollerer tusenvis av bilister for bruk av bilbelte, vil de ha et ekstra fokus på barn og bilbeltebruk.

- Jeg har sett mange eksempler på at barn sitter usikret eller ikke riktig sikret. Vi har sett forskning som sier at om barnet er riktig sikret eller ikke, avgjør om det overlever en ulykke.

MÅ BRUKES RIKTIG: Politiet er opptatt av at foreldre skal sjekke barna før de starter kjøreturen. Illustrasjonsfoto: Scanpix


Stramt rundt hoftene, det er slik bilbeltet skal festes.

- Vi mener foreldre og foresatte bør ta en skikkelig sjekk av barna før de starter kjøreturen.

UP-sjefen tror det vil bli skrevet mange gebyrer den neste uken.

- Til vanlig skriver vi alt for mange. Selv om vi egentlig har rus- eller fartskontroll, så ser vi kjapt om de i bilen bruker bilbelte. Vi har kikkert og ganske god oversikt, forteller han.

Målet med aksjonen er å redde liv.

- Det er meningsfullt hvis vi klarer å bare redde noen få liv. Og hvis våre gebyr kan få folk til å bruke belte, så er det bra, sier han.

Samme kontrolltema blir gjennomført i andre europeiske land i regi av TISPOL (Europeisk trafikkpolitisamarbeid).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere