*Nettavisen* Nyheter.

Nesten 100 flyktninger krysset russergrensen tirsdag

EVN STRØM: Flyktninger i kø for helsesjekk ved sykehuset i Kirkenes. På grunn av det voldsomme antallet som har passert grensen, har sykehuset slitt med kapasiteten. Foto: Torgrim Rath Olsen) (Nordlys)

Det har kommet 1600 asylsøkere til Norge fra Russland hittil i år.

NORDLYS (Kirkenes): Tirsdag kveld meldte politiet i Øst-Finnmark at 94 personer hadde kommet over grensen den dagen. Det har de siste ukene vært en jevn økning av asylsøkere som har kommet til Norge gjennom grensen på Storskog.

Det har kommet 1600 asylsøkere til Norge fra Russland hittil i år. Det er en svært stor økning fra tidligere år, og både grensestasjonen og sykehuset i Kirkenes har meldt i fra om at de er overbelastet.

Tidligere denne uken visten en video det som skal være 80 flyktninger på vei mot Storskog og grensen mellom Russland og Norge.

Nær grensen

Også det svenske mottakssystemet nærmer seg grensen for sin kapasitet,

Det fortalte statsminister Stefan Löfven under sin tale på Nordiske råd i går.

Ingen kan tvile på Sveriges humanitære vilje og ambisjon, men det går en grense også for svenskenes evne til å ta imot mennesker på flukt, ifølge statsminister Stefan Löfven.

Han brukte sin tale under Nordisk råd i Reykjavik på Island til å be om hjelp til å håndtere strømmen av asylsøkere og flyktninger.

– De siste ukene har det blitt tydelig at også det svenske mottakssystemet nærmer seg grensen for sin kapasitet, sa Löfven.

– Vi har tatt til orde for at mottak av flyktninger skal fordeles jevnt i hele EU og kommer til å kreve at Sverige blir en del av EUs omfordelingssystem, la han til.

EU-landene er enige om å fordele totalt 160.000 asylsøkere som har kommet til Hellas og Italia over en toårsperiode. Löfven fra Socialdemokraterna ønsker nå at også Sverige blir omfattet av et slikt program.

Sverige opplever en voldsom vekst i antallet asylsøkere. Mens UDI anslår at rundt 50.000 asylsøkere vil komme til Norge i år og neste år, er prognosen i Sverige inntil 190.000 i år og inntil 170.000 neste år.

Ikke folkeavstemning

Sist uke ble seks av de åtte partiene i den svenske Riksdagen enige om 21 tiltak for å håndtere strømmen av asylsøkere.

Men Löfven avviste tirsdag blankt et spørsmål fra innvandringskritiske Sverigedemokraterna, som ikke var med på forliket, om å holde en folkeavstemning om asylpolitikken.

Det er ikke aktuelt med folkeavstemning om viktige internasjonale konvensjoner som Sverige er forpliktet av, slo Löfven fast.

– Derimot diskuterer jeg veldig gjerne hvordan vi skal håndtere denne situasjonen, la han til.

– Vi står overfor et paradigmeskifte, hvor dette går fra å være et nasjonalt spørsmål til å bli et internasjonalt spørsmål. Jeg mener at vi i de nordiske landene må verne om vår åpenhet, som er vår absolutt største styrke, og verne om asylretten, sa Löfven.

– Andre har det verre

Statsminister Erna Solberg (H) slo i sin tale fast at Norge opplever en stor tilstrømming av asylsøkere, men at andre europeiske land har betraktelig større utfordringer.

– Dimensjonene er åpenbart for store til at enkeltland kan håndtere dette alene. Utfordringene må derfor nødvendigvis møtes gjennom felles europeiske tiltak, sa Solberg.

– Norge vil, blant annet som medlem av Dublin- og Schengen-samarbeidet, bidra aktivt i arbeidet med å finne gode og fremtidsrettede, europeiske løsninger, fremholdt hun.

Statsministeren sa i sin redegjørelse for Stortinget nylig at Norge har som intensjon å delta i EUs mekanisme for fordeling av asylsøkere.

I Reykjavik understreket hun at nordisk samarbeid har betydelig verdi i møtet med flyktningkrisen, for å utveksle både synspunkter om politikkutviklingen i Europa og erfaringer om krisens årsaker.

Solberg legger fredag fram regjeringens såkalte tillegg til neste års statsbudsjett om håndteringen av asylstrømmen.

Les flere saker hos Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.