Tall Nettavisen har hentet inn viser at nesten 1400 asylsøkere har forsvunnet fra norske asylmottak så langt i år.

Til sammenligning forsvant det i 2015 totalt 1871 asylsøkere fra norske mottak uten at de oppga nytt oppholdssted. 69 av disse var enslige barn.

Det foreløpige tallet når nesten halve 2016 har gått er 1392 forsvinninger, hvorav 59 barn, opplyser Utlendingsdirektoratet til Nettavisen.

Det innebærer at staten ikke vet hvor de nesten 1400 asylsøkerne befinner seg.

Fra 2005 og fram til nå har til sammen rundt 15.000 personer blitt borte fra mottak i Norge.

- Det er viktig å understreke at dette er dynamiske tall. Noen kommer tilbake igjen til mottaket, eller oppgir en privat adresse eller at de er i et annet land, skriver seniorrådgiver i UDI, Therese Bergwitz-Larsen, i en e-post.

Les også: - Frp betaler innvandrerkvinner for å holde seg utenfor arbeidslivet

Det er frivillig for asylsøkere om de vil bo på mottak eller ikke mens de venter på at saken deres skal avgjøres. Ifølge UDI fordeler et flertall av asylsøkerne som forsvinner uten å oppgi nye adresse seg i to hovedgrupper.

- Det er de som forlot mottaket svært tidlig i asylprosessen og før eventuell aldersundersøkelse, dette gjelder mindreårige. Mange i denne gruppen var registrert i et annet europeisk land før de kom hit, opplyser Bergwitz-Larsen.

Les også: SV: – Asylforliket har raknet

Den andre gruppen stikker av fordi de har fått avslag på søknaden sin.

Fredag skal det såkalte asylforliket avgjøres i Stortinget. Da Nettavisen var i salen fredag morgen var oppmøtet svært labert. I ettermiddag må imidlertid alle representantene møte for å delta i voteringen.

Les også: Frps ekstrarunder om asyl førte ikke fram