Flertallet i USA mener landets demokrati står i fare for å kollapse. Det framkommer i en ny meningsmåling utført av Quinnipiac University. Undersøkelsen viser at 58 prosent av de spurte mener demokratiet kan kollapse, mot 37 prosent.

Blant republikanere er tallet 62 mot 36 prosent, mens blant demokrater er det 56 mot 37 prosent. Blant uavhengige velgere ligger tallet på 57 mot 39 prosent.

Samtidig antar litt over halvparten av amerikanerne (53 prosent) at det blir en forverring av den politiske splittelsen i løpet av deres levetid. En snau tredjedel tror splittelsen vil forbli omtrent på samme nivå som nå, mens 15 prosent forventer en bedring.

Les også: - En perfekt storm for at Hillary Clinton skal gjøre comeback

- Frykter den indre fienden

Et flertall på hele 76 prosent av amerikanerne mener at politisk ustabilitet i USA utgjør en større fare enn trusselen fra rivaliserende makter.

- Frykten for den indre fienden hjemme, og ikke en utenlandsk trussel, preger amerikanernes dystre vurdering av et demokrati som står for fall og en fremtidig ytterligere politisk splittelse, sier meningsmålingsanalytiker Tim Malloy ved Quinnipiac University i en uttalelse.

Videre mener en drøy halvpart at det er sannsynlig med et nytt angrep tilsvarende stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

- Er Trump ansvarlig for det som skjedde?

Deltakerne i undersøkelsen har også blitt spurt om de mener daværende president Donald Trump bærer noe av ansvaret for Kongress-angrepet. Da svarer 43 prosent at han bærer et stort ansvar, 18 prosent mener han er litt ansvarlig, mens 20 prosent mener Trump overhodet ikke kan stilles til ansvar for Kongress-angrepet.

Kritikken mot Trump går ut på at han skal ha oppmuntret og oppildnet sine tilhengere til å marsjere opp til Kongressen for å stanse den formelle godkjenningen av valgresultatet i 2020, som gikk i Joe Bidens favør.

Et flertall på 59 prosent sier de ikke ønsker at Trump skal stille i presidentvalget 2024.

Det er fortsatt et stort flertall av republikanerne på 69 prosent som ønsker at Trump stiller. Men tallet har dalt med ni prosentpoeng sammenlignet med en tilsvarende Quinnipiac-måling utført i oktober i fjor. Da var det 78 prosent som ville at han skulle stille.

Les også: Professor ber Canada forberede seg på det utenkelige: - USA kan bli styrt av et høyrevridd diktatur innen 2030

1313 voksne amerikanere deltok i spørreundersøkelse som ble gjennomført andre uken i januar. Feilmarginen ligger på 2,7 prosentpoeng.

- En humpete start for Joe Biden

Når det gjelder president Joe Biden, er det kun 33 prosent som uttrykker at de er tilfreds med innsatsen til presidenten. Dette er et fall på tre prosentpoeng fra en Quinnipiac-måling utført i november i fjor.

- En humpete start for Joe Biden gir ham lave karakterer det første året, sier Quinnipiac-analytiker Tim Malloy.

Les også: Robert Scott Palmer (54) fikk strengest straff av alle etter Kongress-angrepet. Hans norske advokat avslører hvorfor

Det amerikanske finanstidsskriftet Forbes påpeker at Biden generelt ligger lavere på Quinnipiac-målingene sammenlignet med andre målinger. På snittmålingen til det anerkjente nettstedet FiveThirtyEight, som viser gjennomsnittet til en rekke meningsmålinger, har Biden en såkalt «approval rating» på 42,2 prosent.

På tilsvarende tid i presidentskapet hadde Trump en approval-oppslutning på 39,1 prosent på snittmålingen til FiveThirtyEight.

En rekke republikanere og Trump-tilhengere på sosiale medier mener hovedbudskapet og nyhetsverdien i målingen til Quinnipiac bør «åpenbart» være Bidens lave approval-tall, og ikke bekymringen for USAs fremtidige demokrati. Kritiske røster påpeker at selv Trump aldri hadde en så lav oppslutning.

Les også: Pensjonerte militærtopper advarer Pentagon: - Vi frykter «totalt sammenbrudd» i 2024

Men til og med artikkelen til nettstedet Newsmax, som er enda lengre til høyre enn Fox News, velger i tittel å fremheve at «58 prosent av amerikanerne mener USAs demokrati står i fare for å kollapse».