RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nesten villige til å si helse-nei

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Olav Helge Førde utfordret helsepolitikerne på NRKs folkemøte i Tromsø til å si nei til overbehandlede pasienter og begrense tilbud. Han sier seg positivt overrasket over svarene.

- Det er selvsagt ikke godt nok. Men flere av debattantene var langt på vei villige til å si nei. Jeg hadde ikke ventet støtte fra noen, så noe positivt var det faktisk, sier Førde til NTB.

Han står bak utredningen som helseminister Jonas Gahr Støre har bestilt og som peker på overbehandling og altfor mange undersøkelser som et stort problem i helsevesenet. Professoren i samfunnsmedisin mener vi ikke kommer unna å si nei til pasienter.

- Vårt helsevesen er nesten gratis, men det vil rase sammen hvis vi ikke har en eller annen form for behovsprøving. Da blir det lommeboka som bestemmer, sier Førde.

- Nå har vi 280.000 i helsekø med helt ordinære lidelser som mange opplever. Jeg tror ikke de oppfatter at det er unødvendig å bli henvist. Når vi har fått den køen vekk, kan vi begynne å diskutere prioriteringer. Dessuten vil jeg ikke sette en prislapp på menneskeliv, sier Siv Jensen som synes helsedebatten i Tromsø var frisk og spennende. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere