*Nettavisen* Nyheter.

Netanyahu oppløser nasjonalforsamlingen

VIL HA NY REGJERING: Israels statsminister Benjamin Netanyahu oppløser nasjonalforsamlingen og ber velgerne på nytt si sin mening. Foto: (Reuters/NTB scanpix)

02.12.14 18:40

Jerusalem (NTB-Reuters): Israels statsminister Benjamin Netanyahu oppløser nasjonalforsamlingen og vil ha nyvalg som følge av uenighet innad i regjeringen, melder Reuters.

– Statsministeren planlegger å oppløse regjeringen så fort som mulig og gå til folket for å få et klart mandat til å lede Israel, heter det i en uttalelse fra kontoret hans tirsdag.

– De siste ukene, helt fram til i dag, har ministrene Lapid og Livni angrepet regjeringen som jeg leder. Jeg vil ikke lenger tolerere en opposisjon på innsiden av regjeringen, sier Netanyahu i uttalelsen.

Avskjediger ministre
Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil Netanyahu også avskjedige finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni.

Yair Lapid leder sentrum-venstre-partiet Yesh Atid, mens Livni leder sentrumspartiet Kadima. Det høyreorienterte partiet Yisrael Beiteinu ledes av utenriksminister Avigdor Lieberman.

Regjeringen er splittet i flere saker, blant annet når det gjelder utformingen av israelsk statsbudsjett for 2015. Et annet betent spørsmål er forslaget om å definere Israel som en jødisk nasjonalstat. Kritikerne av forslaget mener det vil være diskriminerende mot den arabiske befolkningen i landet.

Drøftet
Netanyahu, som representerer partiet Likud, har de siste dagene drøftet situasjonen med lederne for de tre andre regjeringspartiene.

– Om han konkluderer med at han kan styre Israel slik han ønsker med den nåværende regjeringen, vil han fortsette. Hvis ikke vil han returnere mandatet til velgerne, fordi det er hans ansvar, sa rådgiver Nir Hefetz til den israelske hærens radio tidligere denne uken. Det er altså det Netanyahu nå har gjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag