Gå til sidens hovedinnhold

Netanyahu: Palestinerne må godta Israel som jødisk

Washington (NTB-Reuters-AFP): Israels statsminister krever igjen at palestinerne må godta Israel som en jødisk stat dersom de vil ha en fredsavtale.

I en tale i Washington til den pro-israelske lobbyorganisasjonen AIPAC kom han også med kraftige oppfordringer til verdens stormakter om ikke å tillate at Iran skaffer seg atomvåpen.

Kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat ble nokså umiddelbart avvist fra palestinsk side.

– En offisiell kunngjøring om en ensidig avslutning av forhandlingene, sier Nabil Shaath, medlem av sentralkomiteen i det palestinske partiet Fatah.

Palestinerne har lenge gjort det klart at det ikke er aktuelt for dem å anerkjenne Israel som jødisk stat.

– På tide

– Det er på tide at palestinerne slutter å benekte historien. Akkurat som Israel er forberedt på å anerkjenne en palestinsk stat, må palestinerne være klare til å anerkjenne en jødisk stat, sa Netanyahu.

– President Abbas: Anerkjenn den jødiske staten. Da vil du samtidig be palestinerne om å oppgi fantasien om å oversvømme Israel med flyktninger, fortsatte den israelske statsministeren.

– Ved å anerkjenne den jødiske staten vil du gjøre det klart at du virkelig er klar til å avslutte konflikten, tilføyde han.

Fristen nærmer seg

Direkte samtaler mellom israelere og palestinere, som begynte i fjor sommer med mål om å få i stand en endelig avtale innen ni måneder, har ikke båret noen synlige frukter.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry har tidligere medgitt at fristen for forhandlingene som går ut i april, vil bli vanskelig å holde. Det samme sa president Barack Obama etter å ha møtt Netanyahu i Det hvite hus i Washington mandag.

– Tidsrammen vi har satt for å bli ferdig med disse forhandlingene, nærmer seg slutten. Og det må tas noen harde avgjørelser, sa Obama.

– Men jeg tror fremdeles at det er mulig å skape to stater. Men det er vanskelig, og det krever kompromiss fra begge parter, fortsatte den amerikanske presidenten. (©NTB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv