Gå til sidens hovedinnhold

Netanyahu tiltalt for korrupsjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for flere tilfeller for korrupsjon, svindel og tillitsbrudd.

Det skriver avisen Haaretz. Netanyahu blir med det den første sittende statsministeren i Israels historie som får en slik tiltale. Han er tiltalt for korrupsjon, svindel og tillitsbrudd i tre saker, opplyser landets riksadvokat torsdag.

Israelsk politi har i flere år etterforsket Netanyahu og hans kone Sarah for korrupsjon. Anklagene har blant annet handlet om at de to urettmessig skal ha tatt imot gaver som smykker, sigarer og champagne fra den australske milliardæren James Packer og Hollywood-produsenten Arnon Milchan i bytte mot politiske tjenester.

I tillegg skal Netanyahu ifølge anklagene ha betalt medieeiere for å ha publisert positive nyheter om ham.

Sakene omtales som Sak 1000, Sak 2000 og Sak 4000. Sistnevnte ses på som den mest alvorlig, ifølge Haaretz. Den dreier seg om en angivelig bestikkelsesavtale mellom Netanyahu og forretningsmannen Shaul Elovich, som driver telekommunikasjonsselskapet Bezeq.

Kona bøtelagt

Riksadvokat Avichai Mandelblit har tidligere anbefalt at statsministeren tiltales, men Netanyahu skulle få mulighet til å forsvare seg før beslutningen ble tatt.

Netanyahu nekter for å ha gjort noe galt og mener han er utsatt for en heksejakt.

I sommer ble Sarah Netanyahu dømt til å betale bot og erstatning for misbruk av offentlige midler.

At Netanyahu nå er tiltalt, bidrar til mer kaos i en allerede kaotisk situasjon i Israel, mener den danske midtøsteneksperten Danny Raymond. Han er ansatt ved det samfunnsvitenskapelige fakultetet ved universitetet i Aalborg.

Han mener tiltalen kan være begynnelsen på slutten for Netanyahus politiske liv.

Politisk krise

Benjamin Netanyahu leder for tiden et forretningsministerium mens det pågår forhandlinger om å danne en ny regjering etter valget i midten av september. Torsdag ba president Reuven Rivlin nasjonalforsamlingen Knesset om å finne en ny statsminister for å unngå enda et valg.

– Netanyahu hadde håpet på at han kunne bli statsminister igjen før det ble tatt ut tiltale, og ved hjelp av fiksfakserier skape seg en form for immunitet. Men det ser ut til å være helt utelukket nå, sier Raymond til nyhetsbyrået Ritzau.

I forrige måned måtte Netanyahu gi opp forsøket på å få på plass en samlingsregjering. Oppdraget gikk videre til opposisjonsleder Benny Gantz, men onsdag denne uken måtte han også gi opp.

Les også

- Hvis Netanyahu ikke lykkes i dag, kan han ende i fengsel

Les også

Israelske medier: Politiet mener Netanyahu bør tiltales for korrupsjon

Kommentarer til denne saken