*Nettavisen* Nyheter.

Nettavis krever pressestøtte

Den svenske radikale publikasjonen ETC gir seg ikke. Allerede i 1998 sonderte de terrenget for pressestøtte til nettutgaven, nå sendes en søknad til den svenske kulturministeren.

20.06.08 11:01

Nettavisen Dagens ETC sonderte terrenget allerede for fem år siden for å finne ut hvordan de lå an til å få pressestøtte. Som i Norge er den svenske pressestøtten forbeholdt papiraviser.

Mot slutten av 2000 uttalte kulturminister Marita Ulvskog at den svenske regjeringen skulle se på en åpning for støtte til nettaviser i tillegg til papiraviser. Det var en egen pressestøttenemnd som fikk i oppdrag å vurdere dette.

I dag, tre år etter, er alt som før.

Det akter ETC å gjøre noe med. Den svenske publikasjonen gir månedlig ut et magasin på papir, men det er nettutgaven som de krever støtte til. " I demokratiets navn" som redaktøren selv skriver.

Halvtidsredaktør

Det er rundt 20.000 nettbrukere som leser Dagens ETC i løpet av én uke, og sjefredaktør Johan Ehrenberg mener at de svenske myndighetene burde subsidiere avisen med 600.000 svenske kroner årlig for å få en redaktør på heltid og en ekstra reporter.

Per i dag har nettavisen kun anledning til en redaktør på halvtid som finansieres ved at endel mennesker låner penger til "Tidningen ETC AB" for å utvikle nettutgaven. Samtidig betaler ETC-lesere en liten skatt til nettavisen.

I tillegg til ministerbrevet oppfordrer redaktøren at så mange som mulig av de 20.000 nettbesøkende betaler én krone i uken. På den måten vil nettavisen få råd til å ansette en heltidsjournalist, en nyhetsreporter med oppdrag å granske nyhetsmediene fra en feministisk vinkel.

Her kan du lese hele brevet fra Dagens ETC

- Myndighetene ikke peiling

Ehrenberg sier de forsøker å kjempe mot de store medieselskapenes makt.

"Och vi gör det för att ni båda - som politiskt ansvarig kulturminister och som opartisk presstödsnämnd - missköter era jobb och varken aktivt eller passivt gör något åt den horribla mediekoncentrationen i Sverige."

Samtidig ironiserer avisen over at myndighetene ikke følger med på den teknologiske utviklingen:

"Vi är medvetna om att varken kulturdepartementet eller presstödsnämnden är särskilt välbevandrade i den nya tekniska revolution som förändrat medielandskapet. (I så fall hade ni ju för länge sedan gjort om presstödssystemet).", skriver Ehrenberg i brevet til departementet og den svenske pressestøttenemnden.

Her er flere eldre saker om svensk pressestøtte i vår søsterpublikasjon digi.no:

Svensker nærmer seg pressestøtte for Internett

Vanskelig å få nettsubsidier for "söta bror"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.