RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nettavis krever pressestøtte

Sist oppdatert:
Den svenske radikale publikasjonen ETC gir seg ikke. Allerede i 1998 sonderte de terrenget for pressestøtte til nettutgaven, nå sendes en søknad til den svenske kulturministeren.

Nettavisen Dagens ETC sonderte terrenget allerede for fem år siden for å finne ut hvordan de lå an til å få pressestøtte. Som i Norge er den svenske pressestøtten forbeholdt papiraviser.

Mot slutten av 2000 uttalte kulturminister Marita Ulvskog at den svenske regjeringen skulle se på en åpning for støtte til nettaviser i tillegg til papiraviser. Det var en egen pressestøttenemnd som fikk i oppdrag å vurdere dette.

I dag, tre år etter, er alt som før.

Det akter ETC å gjøre noe med. Den svenske publikasjonen gir månedlig ut et magasin på papir, men det er nettutgaven som de krever støtte til. " I demokratiets navn" som redaktøren selv skriver.

Halvtidsredaktør

Det er rundt 20.000 nettbrukere som leser Dagens ETC i løpet av én uke, og sjefredaktør Johan Ehrenberg mener at de svenske myndighetene burde subsidiere avisen med 600.000 svenske kroner årlig for å få en redaktør på heltid og en ekstra reporter.

Per i dag har nettavisen kun anledning til en redaktør på halvtid som finansieres ved at endel mennesker låner penger til "Tidningen ETC AB" for å utvikle nettutgaven. Samtidig betaler ETC-lesere en liten skatt til nettavisen.

I tillegg til ministerbrevet oppfordrer redaktøren at så mange som mulig av de 20.000 nettbesøkende betaler én krone i uken. På den måten vil nettavisen få råd til å ansette en heltidsjournalist, en nyhetsreporter med oppdrag å granske nyhetsmediene fra en feministisk vinkel.

Her kan du lese hele brevet fra Dagens ETC

- Myndighetene ikke peiling

Ehrenberg sier de forsøker å kjempe mot de store medieselskapenes makt.

"Och vi gör det för att ni båda - som politiskt ansvarig kulturminister och som opartisk presstödsnämnd - missköter era jobb och varken aktivt eller passivt gör något åt den horribla mediekoncentrationen i Sverige."

Samtidig ironiserer avisen over at myndighetene ikke følger med på den teknologiske utviklingen:

"Vi är medvetna om att varken kulturdepartementet eller presstödsnämnden är särskilt välbevandrade i den nya tekniska revolution som förändrat medielandskapet. (I så fall hade ni ju för länge sedan gjort om presstödssystemet).", skriver Ehrenberg i brevet til departementet og den svenske pressestøttenemnden.

Her er flere eldre saker om svensk pressestøtte i vår søsterpublikasjon digi.no:

Svensker nærmer seg pressestøtte for Internett

Vanskelig å få nettsubsidier for "söta bror"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere