Denne uken har Nettavisen skrevet flere artikler om den relativt ukjente «gruppestøtten», en økonomisk støtte som utbetales til folkevalgte grupper hvert år. I de aller fleste fylker har ikke offentligheten rett til å vite hvordan politikerne bruker disse pengene.

Nettavisen har avslørt at politikere fra Nordland Frp brukte pengene på det som beskrives som en «heisatur» i NRK, der de blant annet poserte med sørstatsflagg og møtte amerikanske realitykjendiser.

Les saken her: Frp-politikerne fikk støtte til å drive politikk i Nordland - dro på rundreise i USA

To år før Frp-politikerne dro på rundreise i USA dro Ap-politikere fra Nordland, ledet av nåværende Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, til Venezia for å lære mer om tørrfisk. Regningen kom på over 300.000 kroner og ble betalt av gruppestøtten.

Dette var noe av det som stod på programmet:

 • Møte med ordføreren i Venezia der det ble informert om «Tørrfiskfestivalen ved Pro Looco».
 • Besøk hos restauranten Due Spade med restauranteier Giovanni, som ifølge programmet er «en sann røstvenn og restauranten er deretter».
 • Lunsj med sjømatrådets offisielle tørrfiskambassadør.
 • Bedriftsbesøk hos importbedriften Il Ceppo, som importerer tørrfisk fra Norge.
 • Les saken her: Ap-politikerne truet med massivt fergekutt for å spare penger - så reiste de på studietur til Venezia

  Torsdag var Nettavisens journalist Henrik Heldahl gjest hos distriktsnyhetene til NRK Nordland for å fortelle om saken.

  Se innslaget her:


  Ole Marius Rørstad er nyhetssjef hos NRK Nordland og sier til Nettavisen at nettsakene de har lagd om temaet har blitt godt lest.

  – Vi ser at det har vært stor interesse blant publikummet vårt, forteller Rørstad til Nettavisen.

  – Det er klart vi stiller opp og forklarer for seerne hvorfor vi lager disse sakene, sier Henrik Heldahl til sin egen arbeidsgiver Nettavisen.

  I arbeidet med saken har det ikke bare vært lett å få svar på hvilke vurderinger som ble gjort da turene ble planlagt.

  – De som var gruppeledere i både Ap og Frp under disse turene – fiskeriminister Bjørnar Skjæran og stortingsrepresentant Dagfinn Olsen – ønsket ikke å svare på våre spørsmål, og henviser til de nye og mindre kjente gruppelederne. Men det skal sies at de som faktisk har svart på våre spørsmål, har svart utfyllende og vært behjelpelige.

  Det er ikke bare NRK Nordland som har hengt seg på sakene om gruppestøtten.

  – Artiklene våre har vært toppsaker i alle Amedias lokal- og regionsaviser i Nordland denne uka. Med det òg oppmerksomheten fra NRK Nordland så tror jeg mange av velgerne i fylket har fått med seg hvordan noen av deres folkevalgte har brukt midlene de har bevilget seg selv.