*Nettavisen* Nyheter.

Nettavisen ba om lesernes mening - skapte massivt kok på nettet

Mer enn 234.000 stemmer har blitt registrert på Nettavisens uhøytidelige spørreundersøkelse.

14.06.15 20:34

Nettavisen har spurt sine lesere om Norge bør ha en folkeavstemning om å ta imot Syria-flyktninger i en uhøytidelig spørreundersøkelse. I skrivende stund er det blitt registrert 234.252 stemmer: 56 prosent svarer ja, 44 prosent nei.

Spørreundersøkelsen ble opprettet etter at Fremskrittspariet torsdag kunngjorde at de vil stille forslag om en avstemning. Dette ble bestemt på et ekstraordinært gruppemøte torsdag.

Les også: Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger

Les også: Kåre Willoch: - Folkeavstemning er helt feilplassert

Kan ha blitt manipulert

- Nettmålinger kan manipuleres, ved at man ved litt teknisk innsikt kan stemme flere ganger. Dessuten er det en måling som bare gjøres blant de som er på nettstedet. Dette er viktig å ha i bakhodet, og er noe vi informerer om, sier Gunnar Stavrum, Nettavisens ansvarlige redaktør og administrerende direktør.

Undersøkelsen kan derfor ikke tas som et eksakt svar på hvor mange som ønsker en folkeavstemning om dette spørsmålet, men det er en god pekepinn på hvor engasjerte folk er.

- Målingen er delt av kjente politikere og politiske partier på Facebook. Det er nok noe av grunnen til at stemmetallet er tredoblet siden jeg skrev min kommentar, sier Stavrum.

En av de som har oppfordret folk på Facebook til å avgi sin stemme hos Nettavisen, er Per Sandberg.

Les også: Dette ville Gunnar Stavrum svart om det ble en folkeavstemning

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ingen tvil om at akkurat denne saken har vekket voldsomt engasjement, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Stavrum tror engasjementet skyldes at mange mener de ikke har fått innvirkning på utfallet av saken, og at de er sterkt imot flere flyktninger fra Syria.

- Samtidig vet vi ikke om flertallet er for eller imot 8.000 flere syriske flyktninger. Men det vi vet, er at et klart flertall på Stortinget er for, sier Stavrum.

Les også: Grande i strupen på Sandberg og co.

Les også: Frp får ikke støtte av de andre partiene

Les også: - KrF mener altså at demokratiet er trist

Vekker reaksjoner i sosiale medier

Når folk engasjerer seg for en sak er det mange som for utløp for synspunktene sine på sosiale medier som Facebook og Twitter, og i avisenes kommentarfelter. Og Frps forslag har fått både sosiale medier og kommentarfeltene til å gløde.

Les også: Frps forslag om folkeavstemning vekker reaksjoner på Twitter

En leser skriver: «Yes :) Bra av Frp!!! Dette bør være en smal sak for Høyre å bli med på. Sikkert SP også. Vi hadde folkeavstemning om OL i Oslo, så dette bør være en smal sak å få til.»

Og får støtte av andre: «Ja en sjelden gang kommer det noe fornuftig fa en FRPer. Ikke ofte det skjer.»

«Veldig bra FrP!!! Men dessverre tør ikke de andre partiene å avholde en folkeavstemning. Folkemening er jo noe farlig.»

Mange av de som uttrykker at de er for en folkeavstemning sier de generelt kunne tenkt seg flere, og bruker Sveits som et eksempel på et velfungerende land med direkte demokrati.

Men meningene er delte, og ikke alle ser poenget med en folkeavstemning: «Skal vi da ha folkeavstemming på hver enkelt sak som tas opp i stortingen så får vi jo ikke tid til å gjøre annet en å stemme...»

En annen skriver: «Det kun Frp'ere som er imot innvandring, derfor trenger vi ikke avstemning. Litt som at det var bare 12% som ville ha full barnehagedekning, som var SV sin fanesak.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag