Gå til sidens hovedinnhold

Nettavisen blokkert på Facebook

Facebooks sikkerhetssystem stoppet funksjonen for deling av Nettavisens intervju med Halvor Fosli. - Uforståelig hva som skulle være upassende, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen.

I Det Store Intervjuet lørdag snakker forfatter Halvor Fosli om sin nye bok «Fremmed i eget land».

I intervjuet forklarer Fosli at mange groruddøler føler seg hjemløse eller fremmede i eget lokalmiljø.

- Det handler ikke om hudfarge, men om kultur, om religion, sier han.

BAKGRUNN: Halvor Fosli snakket med dem som føler seg fremmed i eget land

Fosli er bekymret for utviklingen i innvandringen i Oslo og ønsker at boken kan være et viktig innspill i det delvis «naive» synet på integreringen.

Blokkert etter en time

Nettavisen delte intervjuet med Halvor Fosli på sin Facebook-side lørdag formiddag.

I etterkant fikk redaksjonen flere tips og henvendelser med lesere som ønsket å dele artikkelen med vennene sine, men som ble hindret på grunn av blokkeringen.

På Facebook sier brukere at de ikke får delt artikkelen via det sosiale mediet, og det samme gjelder i kommentarfeltet i selve artikkelen.

Flere melder også at de har rapportert inn saken fordi de mener det strider mot ytringsfriheten at den har blitt stoppet for deling.

Nettavisen har også rapportert inn blokkeringen som en feil til Facebooks automatiske meldingstjeneste, men har ikke fått svar fra tjenesten.

- Uforståelig

Nettavisens nyhetsredaktør, Erik Stephansen, ser ikke hva med intervjuet som er så upassende at det har blitt blokkert av sikkerhetssystemet til Facebook.

- Det er svært oppsiktsvekkende at et helt vanlig intervju i en seriøs norsk avis blir sensurert på denne måte. Det er også uforståelig hva som skulle være upassende. Det dreier seg om et intervju med en norsk forfatter som har skrevet en bok. Riktignok er det om et kontroversielt emne, men derfor er det jo ekstra viktig at vi slår vakt om ytringsfriheten, sier han.

Les også: Erik Stephansen: Frykt og avsky i Groruddalen

(Artikkelen fortsetter under)

- Farlig å overlate redaktøransvaret

- Dette viser også hvor farlig det er å overlate redaktøransvaret til Facebook eller andre amerikanske giganter. Jeg tror ikke norske medier blir mindre skeptiske etter dette, sier Stephansen.

LES OGSÅ: Ekspert om Facebook-blokkeringen: - Klart det er problematisk

New York Times skrev tidligere i år at Facebook har hatt møter med flere store mediehus for å diskutere muligheten til å dele og administrere nyheter direkte med brukerne av det populære sosiale mediet.

Facebook uttalte at de har et ønske om å presentere nyhetsinnholdet direkte for å gjøre opplevelsen mer sømløs.

Både Huffington Post, New York Times, Buzzfeed, National Geographic, Quartz og The Guardian skal være blant mediehusene som er blitt kontaktet av Facebook.

Les også: Facebook vil ha større kontroll over nyhetene

Lørdag ettermiddag har Nettavisen ikke lykkes i å få kommentar fra Facebook.

Kommentarer til denne saken