Nettavisen publiserte torsdag for første gang en samlet oversikt over mobbingen i Skole-Norge. I en pressemelding skriver Elevorganisasjonen at offentliggjøringen er «uakseptabel» og at Nettavisen opptrer «uansvarlig».

- Vil kun gi negative konsekvenser
- Media har stor makt, og det vi ser nå er et eksempel på hvordan den makten misbrukes, sier Håvard Vederhus.

Lederen i elevorganisasjonen lurer samtidig på hva Nettavisen har tenkt når de har hentet inn tallene og brukt de på en måte han mener er uholdbar.

- Tenker bare oppslag
«Elevorganisasjonen vet at rangeringen av skolene som kommer dårligst ut kun vil gi negative konsekvenser. Vederhus mener at dette viser hvordan mediene kun tenker oppslag og ikke på hvilke konsekvenser det vil ha for skolen.», står det i pressemeldingen.

- Rangering av mobbing er enda mer alvorlig enn rangering av resultater, og Nettavisen utnytter personlige tragedier for oppmerksomhetens skyld, sier elevlederen.

Vederhus sier Elevorganisasjonen lenge har advart mot den økende offentliggjøring av resultater og data om skolen.

- Det er ikke galt at folk vet hvordan det står til med skolen, men måten det gjøres på være mer ansvarlig, sier Vederhus.

Han mener man må tenke mye mer gjennom hva og hvordan data skal offentliggjøres. Offentligheten vet at vi har utfordringer med mobbing i skolen, men det utløser ikke et behov for å henge ut noen enkeltskoler, sier Vederhus.

- Trenger åpenhet og kunnskap
Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, forklarer offentliggjøringen slik:

- Skal man løse mobbeproblemet i norsk skole, så trenger man åpenhet og kunnskap om hvordan mobbingen varierer fra skole til skole. Først da kan skoler, elever og foreldre ha nok informasjon til å treffe de rette tiltakene.

- Nettavisen offentliggjør tallene fordi vi ikke tror at det vil hjelpe å gjemme hodet i sanden, men tvert imot være bedre å konfrontere virkeligheten slik den er, sier Stavrum.

Saken kan du lese her