*Nettavisen* Nyheter.

Nettavisen publiserer navn og bilde på Lindh-siktet

Forrige gang var det en glipp, denne gangen gjør TV 2 Nettavisen det bevisst: som første, norske medium publiserer de navn og bilde på den siktede i drapssaken mot den svenske utenriksministeren Anna Lindh.

20.06.08 11:04

Svenske Dagens Nyheter publiserte navn og bilde på den siktede 24-åringen klokken 10.42 fredag formiddag. Også dansk TV2 og den danske tabloidavisen B.T. har valgt å identifisere den siktede.

Nå er det TV 2 Nettavisen som på ettermiddagen fredag har kommet til samme konklusjon i Norge.

Dette er andre gang på kort tid at Nettavisen publiserer bilde og navn av den første siktede i Anna Lindh-saken, 35-åringen som ble sluppet fri. Første gang var det imidlertid en feiltagelse og bildet med navnet kjapt fjernet fra nettsidene.

Denne gangen er det en bevisst handling fra TV 2 Nettavisen.

- Det er to forhold for vårt vedkommende som er viktige: det generelle er at saken har stor allmenn interesse. Det at den svenske utenriksministeren er blitt drept faller jo absolutt inn under dette. Det andre er å identifisere noen i denne typen forbrytelse før de er dømt. Der må vi gjøre en skjønnsmessig vurdering. Alvorligheten og bevisene som knytter gjerningsmannen til saken, er viktig i denne sammenhengen, sier reportasjesjef Geir Selvik til Propaganda.

Han sier at det i den interne vurderingen er med hvilke signaler som politimyndighetene sender til omverdenen:

- 35-åringen var siktet på det laveste mistankegrunnlaget i Sverige. 24-åringen er siktet på grunnlag av den sterkeste grunnlaget, "sannolika skäl". Gjennom kilder og våre egne kontakter har vi dessuten funnet at mannen kan bindes til både kniven og capsen, det er med på å styre vår avgjørelse, sier han og understreker at TV Nettavisen gjennom identifiseringen ikke konkluderer med at 24-åringen faktisk har utført drapet.

Han hevder det heller ikke spiller noen rolle, presseetisk eller juridisk, om andre har publisert opplysningene før Nettavisen.

- Vi jobber i en nettbasert verden, og det kan virke meningsløst å anonymisere noe som ligger lett tilgjengelig på det svenske nettet. Men det er det etiske og juridiske vi må ta utgangspunkt i. I den sammenheng spiller det ingen rolle for oss om den siktede ligger ute med fullt navn og bilde også hos VG og Dagbladet, mener Selvik.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils Øy, sier til Propaganda at Nettavisen med denne avsløringen ikke har brutt noen regler.

- Etter at det foreligger en siktelse, er det etter norsk rettspraksis og norske lovregler ikke problematisk å identifisere vedkommende med navn og bilde. Norske aviser har gjort dette mange ganger, det mest kjente eksempelet er hjelpepleiersaken i Bergen, sier Nils Øy, som legger til at det på 70-tallet, da antall norske drapssaker var mye lavere, til og med hendte at medier identifiserte folk før det forelå en siktelse.

- Rettslig sett kan man ikke straffes for å identifisere en siktet person, med mindre man går utover referatprivilegiet, og antyder at vedkommende er skyldig, legger han til.

Øy legger til at om man skal være forsiktig med å publisere fullt navn og bilde så tidlig i en profilert drapssak, kommer an på etiske regler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.