Nettets viktigste personer i Norge

Disse tre personene har skapt mye av nettet vi kjenner.

01.11.11 09:16

Tirsdag 1. november blir Nettavisen 15 år. Vår historie er også historien om hvordan internett har forandret Norge.

For å markere de enorme endringene vil Nettavisen de kommende dagene nominere de personene, bedriftene og produktene som har forandret Norge mest i disse årene.

Les også:

Vårt sosiale liv bak en skjerm

Været alle snakker om

Hvem ga mest fakta?

Dette fikk fart på internett

Forandret hvordan vi snakket sammen

Disse bestemmer dine reisevaner

Slik ble internett tilgjengelig over alt

Hvem ga deg mest makt?

Disse fikk deg til å dra kortet

Søkene som forandret verden

Sniklytter du til musikk på jobb?

Kategorien under står utenfor konkurranse blant de femten prisene vi vil dele ut. Eller, det er en pris, men den er en annen type pris. Her har vi valgt ut tre personer som på hver sin måte har skapt det nettet vi har i Norge. Vi har valgt ut tre personer(+1) som alle fortjener en plass i «Internet Hall of Fame» i Norge.

Håkon Wium Lie

Haldenseren Håkon Wium Lie er teknologidirektør i Opera Software. Det er dog ikke derfor Wium Lie er nominert. Han er nominert med bakgrunn i noe som har påvirket nettet i hele verden; Hans arbeid med Cascading Style Sheets, eller CSS som det heter. For vanlige dødelige er det muligens litt avansert å skjønne hva CSS er, og hvor viktig det er.

Vår utviklingssjef, Helge Valvik, sier det slik:

- Det er like viktig for webben som karosseriet er for en bil.

Her er doktorgradsavhandlingen hans om CSS

Foto: Ørn E.Borgen/Scanpix

Knut Ivar Skeid

Knut Ivar var en av gründerne til Nettavisen og var inntil sin død i fjor en av de sterkeste soldatene i det som kan kalles nettets kamp mot avisene. Originalt var han en avismann og trykker, som både redaktør for Klassekampen og Computerworld. Etter at han var ferdig i Nettavisen ble han daglig leder for Escenic, som lager publiseringsverktøy for nettaviser.

Les vår sak om Knut Ivar Skeid ved hans død her

VG-sjef Torry Pedersen henter Jane Throndsen som blir featureredaktør i VG Foto: (Schibsted)

Torry Pedersen

Noen mennesker slår inn åpne dører. Torry Pedersen har slått inn stengte dører. Der Knut Ivar over kjempet fra utsiden har Torry kjempet for nett og mobil fra innsiden i det største mediekonsernet i Norge. Faktisk har han kjempet seg helt til topp i VG som eneleder. Torry er for øvrig tidligere journalist i Fredrikstad Blad og Dagbladet.

Og en spesiell liten æresbonus går til:

Kjell Øystein Arisland

Det hadde nok blitt nett i Norge uten Arisland, men han var - sammen med sine forskerkollegaer - mannen som lanserte Norges første kommersielle webside i 1993; Oslonett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.