Gå til sidens hovedinnhold

Netthandel med utlandet forbys

Ny lov trår i kraft om to dager.

Hviterussland har blitt beskrevet som Europas siste diktatur, og nå har landet bestemt seg for å ta bedre kontroll over internett.

I et forsøk på det som det russiske nyhetsbyrået Interfax beskriver som et forsøk på å styrke det «nasjonale segmentet» av internett, innføres det nå en lov som gjør det forbudt å i praksis gjennomføre enhver form for handel over internett, med mindre aktørene har servere plassert fysisk i Hviterussland.

Det betyr at ethvert firma som ønsker å gjennomføre handel med hviterussere må ha sine egne servere i landet.

Ulovlig å besøke nettsider

Loven gjør det samtidig ulovlig for nettbrukere å besøke slike nettsider, noe som kan gi til dels heftige bøter.

Ifølge Interfax mener enkelte eksperter at formuleringen i loven i verste fall også kan tolkes dit at det ikke er lov å besøke utenlandske nettsider i det hele tatt. Dette fordi loven i utgangspunktet forbyr «tjenester», og i prinsippet tilbyr enhver nettside en tjeneste.

Vil begrense nettsurfing på åpne nett

Samtidig sørger loven for at enhver person som surfer på nett må være identifiserbar.

I praksis betyr det at eiere av internettcafeer og trådløse soner, pålegges å kunne identifisere og registrere sine brukere og overlever informasjon til myndighetene. Personer som allerede har en egen nettlinje vil per definisjon ha identifisert seg overfor sin internettleverandør.

Svarteliste

På toppen av dette blir det nå opprettet en egen svarteliste av nettsteder myndighetene ikke ønsker. Eksempler på dette er pornografiske og «ekstreme» nettsider.

Reklame

Spinnville priser på Comfyballs!