Gå til sidens hovedinnhold

Netthets mot Paradise-Mari fikk ingen følger

- Utrolig at ikke Facebook vil gripe inn mot dette.

OSLO (Nettavisen): 16 år gamle Martin fra Hønefoss tok affære da han oppdaget netthets på Facebook, men svaret fra selskapet overrasket ham.

Hvor skal grensen gå for slengbemerkninger og hatefulle ytringer på nettet? Sin din mening i kommentarfeltet under saken.

- Jeg ser mye språkbruk som dette på nettet, men denne gangen ville jeg si fra og sendte inn en rapport, sier Martin Ravndal til Nettavisen.

Det var i kjølvannet av at realitystjernen Mari Jordal røk ut av Paradise Paradise Hotel at 16-åringen oppdaget kommentarer på Facebook-siden hennes han mente gikk langt over streken.

Grov språkbruk
«Ingen liker deg», lød en av kommentarene på realitystjernens Facebook-side, en kommentar som så fikk følge av en langt grovere ytring fra en annen bruker. (Se faksimile).

Martin gjorde det Facebook oppfordrer brukerne til å gjøre når de reagerer, han rapporterte inn det han fant.

For noen dager siden fikk han svar fra Facebook:

Fikk svar
«Takk for at du rapporterte dette. Vi har gjennomgått kommentaren du rapporterte, men mener at den ikke bryter med Facebooks standarder om hatefulle uttalelser, som omfatter innlegg eller bilder som angriper en person på grunn av rase, etnisitet, nasjonalt opphav, religion, sex, kjønn, seksuell legning, funksjonshemning eller helse.», skrev selskapet tilbake og opplyste at kommentaren ikke var fjernet.

- Jeg synes det er utrolig at folk skal få lov til å kalle hverandre hva de vil og at Facebook ikke griper inn, sier Martin.

Han sier han synes mange tar realityshowet Paradis altfor seriøst.

- Ikke greit i det hele tatt
- Og uansett synes jeg ikke folk skal komme med slike bemerkninger. Det er ikke greit i det hele tatt. Først og fremst gir det et dårlig inntrykk av den personen som bruker et sånt språk, og det kan oppleves som sårende på den som rammes, legger han til.

- Strider ikke automatisk mot reglene
Nettavisen kontaktet Facebook om saken og fikk svar fra selskapets nordiske talsperson, Jan Fredriksson.

- Det er naturligvis ikke et et språk Facebook synes er bra på noen måte. Det innebærer likevel ikke automatisk at det strider mot reglene, svarer Fredriksson i en e-post.

Han opplyser at en retningslinje for Facebook er at det som er ulovlig i det virkelige livet også er ulovlig på Facebook.

I den sammenheng viser Fredriksson til Facebooks retningslinjer - Facebook Community Standards - her.

- Hva skal til for at Facebook griper inn i forhold til trakasserende kommentarer?

- Rent generelt er det sånn at Facebook ser på hver eneste innrapportering. De håndteres av Facebooks europeiske hovedkvarter i Dublin. Der jobber det også nordmenn. De tar utgangspunkt i Facebook Community Standard i sine vurderinger, sier Fredriksson.

Han vil ikke kommentere den aktuelle saken som Nettavisen refererer for ham uten å sette seg mer inn i bakgrunnen for den.

- Har fått mye hets
Mari Jordal selv sier dette i en kommentar til Nettavisen:

- Jeg synes det er trist å se at folk kan rakke så mye ned på andre på nettet. Har også fått mye hets på Instagram. Har ikke fått noe hets i virkeligheten, men mange er ofte tøffere bak PC-skjermen. Veldig mange unge, som egentlig er altfor unge til å se dette programmet, lever seg alt for mye inn i serien. De forstår ikek at de bare får se 40 minutter av et helt døgn og at TV 3 jo lager TV og tar med de mest spennende øyeblikkene.

- Går ikke inn på meg
Jordal sier hun ikke en gang har oversikt over alle kommentarene hun har fått.

- Og helt ærlig så går det ikke inn på meg, for de som skriver de negative kommentarene virker ikke så intelligente, sier hun.

Jordal sier hun var forberedt på mange forskjellige meninger. Hun sier hun håper ikke andre tar seg nær av negativiteten i kjølvannet av reality-serien.

- Hva tenker du om at Facebook ikke sletter kommentarer som den Martin Ravndal rapporterte inn?

- Det er helt tåpelig. Hva hvis noen rakker ned på noen andre som virkelig tar det til seg? sier hun.

Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken